Ağlayarak istediğini elde etmek isteyen çocuklara nasıl yaklaşım göstermeliyiz?

Ağlayarak istediğini elde etmek isteyen çocuklara nasıl yaklaşım göstermeliyiz?

Sıklıkla karşılaşırız, ağlayarak istediğini elde etmek isteyen çocuklarla. Çocuk ağlar, anne baba ise onu susturmak için çocuğun isteğini gerçekleştirir. Bu, ebeveynlerin en yanlış tutumlarından birisidir. Çünkü ağlayarak istediğini elde etmesine izin vererek çocuğun ağlama davranışını pekiştirmiş oluruz.

Ne oluyor peki ağlama davranışı pekişince?

Ağladığında o çok istediği oyuncağı aldıran çocuk bir dahaki sefere elindeki tabletle daha fazla vakit geçirebilmek için daha çok ağlıyor. Siz bu duruma yine çocuğunuz ağlamasın diye göz yumuyorsunuz ve bu döngü hiç bitmiyor. Zamanla çocuğunuzun sizi yönetmesine izin vermiş oluyorsunuz. Sonrasında ise çocuklarda ileri yaşlarda uyum sorunları, davranış bozuklukları gibi olmasını hiç istemediğimiz problemler karşımıza çıkıyor. Ağlayan çocuğun istediğini elde edemeyeceğini, daha sosyalleşmeye başlamadan önce öğrenmiş olması gerekiyor. Bunu zamanında anne-baba öğretemezse, geri dönüş malesef zor olabiliyor.

Herşeye ağlayan çocuk karşısında ebeveynler ne yapmalı?

Aslında çocuğunuz herşeye ağlamaz, onu ağlamaya alıştıran bizler oluruz genellikle. Bu yüzden herşeye ağlayan çocuk tanımı da yanlıştır. Herşeye ağlayan çocuk yoktur, herşeye ağlamaya alışmış çocuk vardır.

Çocuklar yetişkinler gibi kendilerini kolay bir şekilde kontrol edemezler. Örneğin yemek yemek için dışarı çıktığınızda çocuğunuzun sıkılmadan saatlerce orada sizin gibi oturması imkansızdır. Bu gibi durumlarda öncelikle çocuğu duruma hazırlamamız gerekir.

  •  “Birazdan yemek için bir restorana gideceğiz, menüden kendine yemek seçebileceksin. Ama yemeği beklerken sıkılabilirsin. İstersen yanımıza boyama kitabını alalım, sıkıldığın zaman birlikte boyama yaparız. “

Durumla karşılaşmadan önce bu şekilde çocuğu hazırlarsak olabilecek sorunları önceden engellemiş oluruz. Çocuğunuzla markete giderken de aynı taktiği uygulayabilirsiniz.

  •  “Birazdan markete gireceğiz, ev için birşeyler almamız gerekiyor, istersen sana da bir tane çikolata alabiliriz.”

Böyle bir ifadeyle karşılaşan çocuk önceden duruma hazırlıklı olacağı için size ağlayarak tepki verme olasılığı çok azdır.

Ağlama davranışını önceden önlemek çok önemlidir. Çocuğunuzu en iyi anne ve babası olarak sizler tanırsınız. Hoşlanmayacağı durumları, ağlayarak size zor anlar yaşatabileceği durumları da en iyi sizler bilirsiniz. Bu nedenle riskli durum yaşanmadan önce çocuğunuzu bir yetişkinmiş gibi önceden duruma hazırlamanız da fayda vardır.

Bunun dışında, ağladığı sırada onunla sakince iletişime geçmek ve durumu nedenleriyle izah etmekte çok önemlidir. Örneğin istediği oyuncağı almadığınız için

ağlayan çocuğunuza “bugün oyuncak almak için paramız yok, ama istersen babandan para alıp bir dahakine uygun bir oyuncak alabiliriz” gibi bir cümle kurduğunuzda ona durumu açıklamış ve anlamasını sağlamış olursunuz.

Çocuğa alternatif sunmakta çok önemlidir. Daha fazla televizyon seyredemediği için ağlayan çocuğunuza “bilgisayar oynama süremiz doldu ama onun yerine birlikte resim yapabiliriz” dediğinizde çocuğunuza bu teklif daha cazip gelecektir.

Tüm bunları yaparken anne babanın kararlı tutumu çok önemlidir. Çocuğunuz sizin net ve kararlı duruşunuzla ağlayarak istediğini elde edemeyeceğini bilecek ve yersiz ağlamalara başvurmayacaktır. Çocuklarımız sevgi ve anlayış içerisinde, anlaşılarak ve gereken disiplini de alarak büyümelidirler.

Psikolog Aslıhan Erçakar

İnstagram: @psk.aslihanercakar

www.marifetlikadinlar.net için Psikolog Aslıhan Erçakar tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: