AMH testi nedir ? Hangi durumlarda yapılmalıdır ? Op. Dr. Zahide Küçük

AMH testi nedir ? Hangi durumlarda yapılmalıdır ? Op. Dr. Zahide Küçük

Anti-Müllerian Hormon (AMH), kadının doğurganlık düzeyini ve tedaviye vereceği yanıtı belirlemede kullanılan, overdeki  6 mm’ye kadar olan yumurta hücrelerinden salgılanan önemli bir hormondur. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu test yumurtalık kapasitesi  hakkında önemli bilgiler vermektedir. AMH değerinin yumurta sayısı ile doğrudan ilişkisi vardır, yumurta rezervinin azalmasıyla birlikte gerilemeye başlar, menapozda tespit edilemez hale gelir.

Yapılan son çalışmalarda AMH seviyesinin yumurtalık kapasitesi belirlenmesinde FSH, E2 (estradiol), İnhibin-B gibi hormonlara göre daha güvenilir olduğu gösterilmiştir.  Bu testin sonucuna göre gebelik olup olmayacağı, ilaç tedavisi yada tüp bebek için yönlendirme yapılıp yapılamayacağına karar verilir. AMH değeri ay boyunca değişiklik göstermediği için adet döneminin herhangi bir günü bakılabilir, tek ölçüm yeterlidir.

Normal yumurta sayısına sahip sağlıklı bir kadında  AMH değeriyle ilgili kesin bir görüş birliği bulunmasa da, genel olarak 2-4 ng/dl arası normal olarak kabul edilir. AMH düzeyi 2.7 ng/ml’nin üstündeki kadınlarda artmış oosit kalitesine bağlı olarak daha yüksek implantasyon ve gebelik oranları izlenmektedir. AMH değerinin 1 ng/dl’nin altına düşmesi yumurta kapasitesinin azaldığını ve gebelik elde etmenin zorlaştığını, büyük ihtimalle tedaviye kötü yanıt vereceğini gösterir. Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda AMH değerleri normal değerine göre 2 kat artmıştır ve hastalığın şiddeti ile korelasyon gösterir.

AMH DÜZEYİ

< 1.96 ng / ml Düşük Fertilite değeri. Yapılan tetkiklerine göre karar verilmeli, risk faktörleri varlığında tüp bebek ağırlıklı tedaviler ön planda düşünülmelidir.

1.96 – 4.2 ng / ml. Yeterli Fertilite değeri . Çiftin diğer tetkik ve özelliklerine göre tedavi seçimi yapılır (bekleme, aşılama, tüp bebek tedavisi vb).

›4.2 ng / ml Muhtemel Polikistik Over Sendromu tanısı almış hasta yada tedavi sırasında gelişebilecek aşırı uyarılma (OHSS) tehlikesi vardır.

Sonuç olarak AMH yumurtalık kapasitesi belirlenmesinde yüksek potansiyele sahip, tek ölçümü yeterli, kötü yanıt ve OHSS öngörüsünde yüksek duyarlılığa sahip, kadın üreme sağlığında çok değerli bir testtir.

Op. Dr. Zahide Küçük

www.marifetlikadinlar.net için Op. Dr. Zahide Küçük tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: