Anne Sütünün Yararları

Anne Sütünün Yararları

Dünyadaki en büyük mucizelerden birisidir anne sütü. Bebeğin doğum haftasına, kronolojik yaşına, emzirmenin zamanına göre şekillenen anne sütü, her zaman için en güzel besindir. İlk 6 ay bebeğin tüm ihtiyacını karşılayarak büyüme ve gelişimini destekler. Beyin gelişimini ve sindirim sisteminin olgunlaşmasını sağlar, bebeği çevrede bulunan enfeksiyon risklerine karşı korur ve bağışıklığını geliştirir. Sağlıklı bir yetişkin olmanın temeli anne sütüyle atılır.

Anne Sütü Neden Bir Mucizedir?

1. Her annenin sütü bebeğine özeldir. Hamileliğin kaç hafta sürdüğü ve bebeğin doğum ağırlığı anne sütünün bileşimini etkiler. Örneğin prematüre bir bebek için anneden daha fazla protein, enerji, demir ve çinko içeren bir süt salgılanır.

2. Bebeğin büyüme süreciyle anne sütünün de bileşimi değişir: İlk günlerde koyu renkli gelen süt (kolostum) daha fazla enerji, protein, çinko, A,E,K,D, B12 vitaminleri içerir. Ayrıca bu süt akyuvar, makrofaj, T ve B lenfositleri, IgA ve laktoferrin gibi bebeğin bağışıklık sistemini oluşturacak etmenlerden zengindir. Kolostrum bebeğin bağırsaklarına ilk giren besin olacak ve bağırsakların olgunlaşmasını sağlayarak bebeği alerji, intolerans gibi pek çok sağlık sorunundan koruyacak, bebeğin sindirim sistemine patojen (hastalık yapan) mikroorganizma yerleşmesini önleyecek ve bilırubinin bağırsaktan atılmasını sağlayarak bebeği sarılıktan koruyacaktır.

3. Anne sütü emzirme süresince de değişiklik gösterir. Emzirme seansının başlarında sulu ve daha az yağlı bir süt gelir. Buna ön süt adı verilir. Emzirme süresince sütün yağ içeriği artış gösterir. Bebeğin sondan gelen yağlı sütü alması doyum ve yeterli kilo alımı için şarttır. Birçok bebek bu süte erişene kadar emmeye devam eder; ancak bazı bebekler anne memesini tam boşaltamayabilir! “Sütüm yetmiyor, bebeğim kilo almıyor” şikâyetlerinin temelinde bebeğin bu süte erişemiyor olması vardır. Bu durumda yapılması gereken; bir sonraki emzirmeye aynı memeden başlanarak o yağlı sütü bebeğe vermektir. Bebeğin o memedeki sütü bitirmesiyle diğer memeye geçilmelidir. Art arda emzirmelerde meme değişiminin olması bebeğin yağlı süte erişmesini engellediği gibi annenin süt üretimini de azaltacaktır. Bu sebeple aynı memeyle devam edip süt bittiğinde değişim yapmak oldukça önemlidir.

Anne Sütünün Bebeğe Yararları

1. Anne sütü bebeği akut ve kronik birçok hastalıktan korur.

Ölüm riskini azaltır: ABD’de yapılan bir çalışmada emzirme sayesinde bebek ölümlerinin %21 azaldığı, gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda en az 1 ay emzirilen bebeklerde ani bebek ölümlerinde %36 azalma olduğu gösterilmiştir. Gelişmemiş ülkelerde ise bu oranlar çok daha yüksek bulunmuştur. Yapılan çalışmalara göre çocukluk çağı ölümlerini azaltmada en etkili yöntem ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve en az 1 yıla kadar emzirmeye devam edilmesidir.

Alt solunum yolu enfeksiyonlarını azaltır: Yapılan çalışmalarda en az 4 ay anne sütü alan bebeklerde alt solunum yolu enfeksiyonları %72 oranında azalmıştır. Ayrıca su bile verilmeden ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerde, 6 ay anne sütüyle beraber başka besinler ve su alanlara göre zatürre riski 4 kat daha azdır.

Orta kulak iltihabını azaltır: İlk 6 ay tek başına anne sütü alanlarda boğaz ve kulak enfeksiyon görülme riski %63 daha azdır.

Şeker hastalığı riskini azaltır: Genelde çocukluk çağında görülen şeker hastalığını (tip 1, insüline bağımlı diyabet) %27 oranında, genelde yetişkinlikte görülen şeker hastalığını (tip 2) %39 oranında azaltır. Ayrıca retinopati ve metabolik sendrom risklerini de azaltmaktadır.

Obeziteyi önler: Yapılan çalışmalarda bilim insanları, anne sütü alan bebeklerin ileriki yaşlarda obez olma ihtimalini 2-3 kat daha az bulmuştur.

Çölyak hastalığını önler: Anne sütü ile beslenen bebeklerde çölyak oluşma riski %50 daha azdır.

NEK (bağırsakta doku hasarına neden olan iltihap ve yetersiz kanlanma) ve ishal oluşumunu önler: Anne sütü NEK oluşma riskini %58 azaltırken, hastalığın varlığında tedavi süresince olumlu etkiler göstermektedir.

Kanser riskini azaltır: Yapılan çalışmalar ilk 6 ay anne sütü verilen bebeklerde lösemi riskinin %15-20 oranlarında azaldığını gösteriyor.

Crohn’s hastalığı ve ülseratif kolit başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıklarının oluşmasını önler.

İleri yaşlarda hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır: Anne sütü alan bireylerin yetişkinlik dönemlerinde daha düşük kan basıncı ve kolesterol seviyeleri görülmektedir. Bu da bireyleri damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları açısından korur.

2. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anne sütü antikorlar, Ig A içerir.

Bebeğe belirli dönemlerde yapılan aşıların etkinliğini artırır.

Canlı hücreler içererek tam bir bağışıklık sağlar, enfeksiyonlardan korur.

Sağlıklı bağırsak florasının oluşması için probiyotik ve prebiyotik içerir.

3. Büyüme-Gelişme ve Psikolojik Yönden Bebeğin En Büyük İhtiyacıdır.

Anne sütünün içerdiği büyüme faktörleri bebekte doku ve organların olgunlaşmasını sağlar.

Çene ve diş gelişimi emen bebeklerde olumlu etkilenir.

Bebeğin bedensel, ruhsal ve zeka gelişimini destekleyen en önemli besin anne sütüdür. Yapılan çalışmalarda emen bebeklerde zeka puanları ve okul başarısı daha yüksek bulunmuştur.

Çocuklarda dikkat eksikliği görülmesi anne sütü almayla ilişkili bulunmuştur.

Bebeğin güven duygusunu geliştirir, anneyle bağını kuvvetlendirir.

Anne Sütünün Anneye Yararları

Emzirme sayesinde rahim eski haline daha çabuk döner, böylece annenin kanaması daha az olur. Annenin anemi (kansızlık) riski azalır.

Emziren annelerde meme ve over kanseri riski en az %28 oranında azalmaktadır. Ayrıca emzirmek annenin endometrium ve göğüs kanseri olma ihtimalini de azaltır.

Emziren kadınlarda tip 2 diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği gibi sağlık sorunları riski azalmaktadır.

Emziren anneler gebelikte aldığı kiloları daha kolay verebilir. Ancak kilo verimi sırasında, annenin gebelikte boşalan depolarının dolması ve anne sütünün miktar-içerik açısından olumlu etkilenmesi sağlanmalıdır. Bu sebeple anne diyetisyen kontrolünde doğru beslenerek, hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını olumlu etkilemeli ve sadece emzirmede harcadığı fazladan enerjiyle eski kilosuna dönmelidir.

Emzirme annenin psikolojisini oldukça olumlu etkiler. Emziren anne sakinleşir, bebeğini daha çok sever, bebeğiyle bağları kuvvetlenir.

Ayrıca emziren annelerde kendine güven duygusu gelişir.

Yapılan çalışmalarda emziren kadınların annelik duygusunu daha yoğun yaşadığı gösterilmiştir.

Görüldüğü gibi anne sütü hem bebek hem annenin hayatını etkileyen çok önemli bir besindir. Anne sütünün bebeğe doğru bir yöntemle verilmesi kadar annenin nasıl beslendiği de önemlidir. Bir kadının gebelik öncesi, gebelik ve emzirme dönemlerinde sahip olduğu beslenme alışkanlıkları, besin öğesi depoları bebeğin gelişiminde oldukça etkilidir. Her annenin gebelik ve emzirme dönemlerinde bir diyetisyen aracılığıyla beslenme eğitimi alması önemlidir.

Bir sonraki yazım emziren anneler için beslenme önerilerini içerecektir. Takipte kalın J

Diyetisyen E.Kübra Zeydanlı

İnstagram: dyt.kubrazeydanli

www.marifetlikadinlar.net için Diyetisyen E.Kübra Zeydanlı tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: