Annelerin emzirmemesi gereken durumlar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya

Annelerin emzirmemesi gereken durumlar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya

Anne sütünün verilmemesi gereken durumlar

1=En önemli emzirilmemesi gereken durum annenin HIV enfeksiyonudur. Ülkemizde de HIV pozitif anneler bebekleri için temin edilebiliyorsa anne sütüne adapte formül sütler tercih etmelidir.

2=tedavi edilmemiş brusellalı anneler emzirmemeli

3=Tedavi edilmemiş tüberkülozlu anneler emzirmemeli

4=memesinde herpetik lezyonu olan anneler de emzirmemelidirler. (NOT;En az iki hafta tedavi almış ve bulaştırıcılığı kalmamış tüberkülozlu anneler emzirmeye devam edebilir)

5=H1N1 Domuz gribi enfeksiyonu geçiren annelerin ateş düşünceye kadar bebeklerinden ayrılmaları gerektiğini ancak sağılmış sütlerinin verilebilir.

6=Hepatit B veya C’li anneler bebeklerini emzirebilirler.

7=Anne sütü yoluyla geçen CMV (sitomegalovirüs) enfeksiyonu zamanında doğan bebeklerde genellikle asemptomatiktir ancak prematüre bebekler için ciddi hastalık tablosu riski daha yüksektir; bu nedenle 1500 gramın altında ya da 32 haftadan küçük bebekler CMV-seropozitif anneleri tarafından emzirilecek ise kar-zarar oranı düşünülmelidir.

8=Tanısal ve tedavi amaçlı radyoizotoplara maruz kalan annelerin de bebeklerini emzirmemeleri gerekmektedir.

9=Benzer şekilde sitostatikler, altın bileşikleri, iyot bazlı x-ışını kontrast solüsyonlar da kesin kontrendike ilaçlardır. Emzirilmez

10=Birçok ilaç anne sütüne geçse de birçoğu subklinik düzeydedir ve genellikle bebekte problem oluşturmaz. Doktora danışmak gerekir

11=Çevresel kimyasallara maruz kalınması emzirme için bir kontrendikasyon yaratmamaktadır zira anne sütündeki kimyasal zararlılar bile anne sütünden faydalanmayı engellememelidir.

12=Klasik galaktozemi, uzun zincirli yağ asidi oksidasyon defekti, konjenital laktaz eksikliği emziremez.

13=Fenilketonüride kontrollü emzirme önerilmektedir.

Anne sütünün bir süreliğine (ilaç kullanımı) veya kalıcı olarak verilmeyeceği dönemde mastit gelişimini önlemek için anne sütü aniden kesilmemeli, bir süre sağılmalıdır. Daha sonra yeniden emzirmenin başlatılacağı durumlarda da anne sütü üretiminin devam etmesi için sağılma önerilmeli

Deniz Kaya
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı

instagram: doktor_deniz_kaya

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: