Beyaz Sirke Nedir, Nerede Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Beyaz Sirke Nedir, Nerede Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Sirke ruhu olarak da adlandırılan beyaz sirke, 10 bini yılı aşkın geçmişi ile tüm dünyada evlerin vazgeçilmezi olmuştur. Çünkü bu çok yönlü ürün sadece yiyeceklerin hazırlığında değil temizlik, kişisel bakım ve bahçe işlerinde de kullanılabilir. Beyaz sirkenin en popüler uygulamaları ile beyaz sirkeyi evinizde kullanmanın güvenli ve etkili yollarını sizin için bir araya getirdik.

[quads id=1]

Beyaz Sirke Nedir?

Standart beyaz sirke genellikle % 4-7 asetik asit ve % 93-96 su içeren şeffaf bir çözeltidir. Bazı beyaz sirke türleri %20’ye kadar asetik asit içerebilir, ancak bunlar sadece endüstriyel amaçlıdır.

Beyaz Sirke Neden Yapılır?

Beyaz sirke mısır, şeker pancarı ya da şeker kamışı gibi şeker içeren tarım ürünlerinden doğal fermantasyon yöntemi ile elde edilir.

Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır?

Beyaz sirke kullanım alanları çok geniştir. Beyaz sirkenin diğer sirkelere göre kokusu daha güçlü ve tadı daha keskindir. Bu yüzden beyaz sirkeyi yemeklere direkt eklemeyi tercih etmeyebilirsiniz. Bununla birlikte, beyaz sirke bir tarifin bir parçası olarak son derece işlevsel bir bileşen olabilir. Beyaz sirkenin mutfakta en popüler kullanımlarından bazıları şunlardır:

Beyaz Sirke ile Turşu Yapımı: Beyaz sirke, turşu baharatları ve suyla birleştirildiğinde her tür sebze ve meyveyle hızlı bir şekilde turşu hazırlamak için mükemmel bir malzemedir.

Beyaz Sirke ile Salata Hazırlama: Beyaz sirke ile salata sosları hazırlayabilirsiniz. Sızma zeytinyağı, hardal, fesleğen gibi baharatlarla az miktarda beyaz sirkeyi bir araya getirerek hazırladığınız salata soslarıyla, salatalarınıza lezzet katabilirsiniz.

Beyaz Sirke ile Marineler ve Soslar: Beyaz sirke, et marinelere ve yemek soslarına ekstra lezzet katar. Ayrıca sirkede bulunan asit, marinasyon soslarında kullanıldığında etler, deniz ürünleri ve sebzeler için yumuşatıcı bir madde olarak işlev görür.

[quads id=2]

Beyaz Sirke ile Pişirme: Beyaz sirke, unlu mamuller için bir mayalayıcı olarak kabartma tozu ile birlikte kullanılabilir. Asidik sirke, alkali kabartma tozu ile reaksiyona girer ve unlu mamullerin kabarmasına yardımcı olan karbondioksit gazı açığa çıkarır.

Beyaz Sirke ile Peynir Yapımı: Beyaz sirke ile evde peynir yapabilirsiniz. Kaynayan süte beyaz sirke eklediğinizde asitli sirke süt proteinlerini değiştirir ve süt kesilir. Böylece birbirinden ayrılan lor ve peynir altı suyunu tülbentle süzerek nefis bir peynir elde edebilirsiniz.

Beyaz Sirke ile Temizlik, Nasıl Kullanılır?

Beyaz sirke mutfağın dışında, evin her yerinde temizlik ve hijyen sağlama amacıyla kullanılabilir. Antimikrobiyal özelliklere sahip beyaz sirke, sayısız yüzey için yararlı bir dezenfektan ve temizleyicidir. Dahası temizlikte beyaz sirke kullanımı, diğer ev temizlik ürünlerine kıyasla hem daha sağlıklı hem de çok daha ucuz bir çözümdür. Ev temizliğinde beyaz sirke kullanırken yarı yarıya sirke-su o

Camlar ve aynalar

Su ısıtıcıları

Beyaz Sirke Çamaşır Makinesinde Nasıl Kullanılır?

Beyaz sirke kullanarak çamaşır makinenizi temizlemenin yolu oldukça basittir. Bunun için:

Yüksek sıcaklıkta olan bir su ayarını seçin. Makinenizde sıcak su ayarı yoksa, beyazlar için veya leke çıkarıcı özellikte bir program ayarı seçin.

Eğer makinenizde mevcutsa “ekstra durulama” seçeneğini de kullanın.

Deterjan gözüne ¾ fincan beyaz sirke ekleyin veya maksimum seviyesine kadar doldurun.

Çamaşır makinenizin işlem tamamlanıncaya kadar çalışmasına izin verin.

Makinenizde sirke kalmadığından emin olmak için durulama işlemini tekrarlayın.

Çamaşır makinesinin içini yıkamayı bitirdikten sonra, deterjan ve yumuşatıcı bölmelerini temizleyin. Buradaki kalıntıları gidermek için bölmeleri beyaz sirkeli süngerle ovarak ılık suda durulayın. Yeniden yerleştirmeden önce iyice kurutun.

Çamaşır makinesinin kapağındaki kauçuk conta, zararlı bakteriler ve küf için mükemmel bir saklanma yeridir. Contayı dikkatlice geri çekin ve altında küf olup olmadığını kontrol edin. Contanın altını beyaz sirke ile ıslattığınız yumuşak bir temizlik bezi ile dikkatlice silin. Nem birikmesini önlemek için temiz bir bezle iyice kurulayın.

Beyaz Sirke ile Yer Temizliği

Beyaz sirke, fayans, laminat ve ahşap dahil, neredeyse tüm sert yüzeyli zeminlerde kullanılabilir.

Beyaz sirke ile zemin temizliği yaparken şu adımları izleyin:

Kir ve tozu temizlemek için zemini iyice süpürün. Bu özellikle parke zeminler için önemli bir işlemdir. Çünkü yerde bulunan parçacıklar paspaslarken zeminin yüzeyini çizebilir.

Her 4 litre ılık su başına ½ fincan beyaz sirke ekleyip iyice karıştırın.

Zemini paspaslayın. Beyaz sirkeli temizlik karışımını parke zeminlerde kullanıyorsanız, paspasınızı mümkün olduğunca iyi sıkmanız çok önemlidir.

[quads id=3]

Zemini kurumaya bırakın. Sirkeli temizleme karışımını zeminden durulamaya gerek yoktur. Paspasınızı yeterince sıkmışsanız, zeminlerinizin çok çabuk kuruyacaktır.

Beyaz Sirke ile Fayans Temizliği

Beyaz sirke; genel kirin yanı sıra su lekelerini, sabun kalıntılarını ve küfü kolayca temizler. Bu güçlü etki, beyaz sirke ile banyo temizliği ve duvar karolarının dezenfekte işlemini kolayca yapmayı sağlar. Banyoda ve fayans temizliğinde beyaz sirke kullanırken sirke gibi asitli temizleyicilerden zarar görebilecek mermer, traverten veya granit karo gibi malzemelere dikkat etmeniz ve beyaz sirkeyi bu alanlarda kullanmamanız gerekir. Beyaz sirke; seramik, porselen, vinil ve laminat parke gibi yüzeyleri temizler ve parlatır.

Beyaz sirke ile fayans temizliği yaparken şu aşamaları izleyin:

Seramik karoyu temizlemek için ¼ fincan beyaz sirkeyi 3 litre ılık su içeren bir kovaya dökün.

Lastik eldiven giyin ve karışıma temiz bir sünger batırın.

Tüm duvar karolarını sirke ve su çözeltisiyle ıslatılmış süngerle ovalayın. Küflü alanlar için, sirkeyi doğrudan küflü bölgenin üzerine dökün. Biraz bekledikten sonra sünger ile ovalayın ve durulayın.

Karo zemini süpürün, ardından sirke ve su çözeltisiyle paspaslayın. Sirkenin küf ve bakterileri temizlemesi için 5 ila 10 dakika kadar süre verin ve zemini temiz suyla durulayın.

Beyaz Sirke ile Bulaşık Makinesi Temizliği

Bulaşık makinesinden verim alabilmek için filtrenizi düzenli olarak temizlemeli ve ayda bir kez tahliye etmelisiniz. Beyaz sirke ile üç aşamalı temizlik işleminin yapılması son derece kolaydır ve herhangi bir özel alet gerektirmez.

Bulaşık makinesini şu adımlarla temizleyebilirsiniz;

Su tahliye borusunu temizleyin: Alt bulaşık rafını çıkarın. Bulaşık makinesinin suyunu kontrol ederek, orada biriken pislik veya yiyecekleri temizleyin. Bu temizlik drenajı iyileştirir, makinenin verimini artırır ve bulaşık makinesinin zarar görmesini önler.

Sirkeyi bulaşık makinesine koyun: Boş durumdaki bulaşık makinesinin üst rafına, bulaşık makinesinde yıkanabilir bir kap içerisinde bir su bardağı beyaz sirke yerleştirin. Bulaşık makinesini sıcak su döngüsünden geçirin. Bu işlem yağı, kiri temizler ve küflü kokuları da giderir.

Kabartma tozu durulaması yapın: Bulaşık makinesinin tabanına bir bardak kabartma tozu serpin. Kısa bir sıcak su döngüsü çalıştırın. Bulaşık makinesi taze kokacak ve parlatılmış, lekesiz bir iç kısma sahip olacaktır.

Beyaz Sirke ile Kişisel Bakım

Beyaz sirke cilt temizliği için de kullanılır. Kiri, ölü hücreleri ve cilt üstünde biriken yağı alır ve gözenekleri derinlemesine temizler. Beyaz sirkeli cilt temizleme karışımı için temiz bir şişeye ½ fincan içme suyu ve 1 çay kaşığı beyaz sirke dökün. Banyo dolabında sakladığınız bu karışımı bir parça pamuk üzerine biraz dökün ve yüzünüzü nazikçe silin. Soğuk suyla duruladığınız cildinizi her zamanki gibi nemlendirin.

Beyaz sirke saç bakımı konusunda da şaşırtıcı derecede etkilidir. Doğal saç kremi olarak kullanılabilen beyaz sirke, saçların kolayca açılmasını sağlar ve saçlara parlak bir görünüm kazandırır. Beyaz sirkeyi saç kremi olarak kullanmak isterseniz bir kaba 2 bardak su, 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. İyice karıştırın ve son saç durulama işlemi sırasında başınızdan aşağı dökün.

[quads id=4]

kaynak:KEMAL KÜKRER

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: