Çocuklara Ev Ödevlerini Sevdirmenin Yolları

Çocuklara Ev Ödevlerini Sevdirmenin Yolları

Okulda verilen ödevleri evde yapmak bazı çocuklar için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Kimi çocuklar ödev konusunda hiç zorlanmazken bazı çocuklar ev ödevlerini bir kaos haline getirebiliyorlar. Bu durumu aşmanın ve çocuklara sorumluluk bilinci ile ödevlerini sevdirmenin elbette bir çok yolu var. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken noktalara özen göstererek sorunu kısa ve basit bir şekilde aşabiliriz:

1) Okuldan gelir gelmez direk ödev baskısı yapılmamalıdır

Aslında ebeveynler olarak en çok eksik olduğumuz nokta çocuklarımızla empati kurmamamızdır. Bütün gününü okulda ders dinleyerek geçiren çocukların eve geldiklerinde eğlenmek ve dinlenmek istemeleri oldukça normaldir. Bu noktada kendimizi onların yerine koymalıyız, nasıl ki biz işten geldiğimizde dinlenme ihtiyacı hissediyorsak çocuklarında bu ihtiyacına anlayış göstermeliyiz. Okuldan eve geldiklerinde kendilerine dinlenme ve eğlenmek için zaman dilimi ayırmalarını beklemeliyiz.

2) Ödev yapmanın belirli bir saati olmalı fakat bu saati çocuk belirlemelidir

Ödev için ayrılan saatin günlük rutinde belirli olması çocuğun planlı ve düzenli bir hayat alışkanlığı oluşturmasına da yardımcı olacaktır. Ancak bu saati biz belirlersek etkili bir ödev yapma sürecine engel olabiliriz. Çocuğa şöyle bir teklif sunabiliriz: “İstersen önce dinlen, yemeğini ye sonrasında kendine ödev yapmak için bir zaman dilimi belirle, ancak yatmadan önce ödevlerini bitirmen gerektiğini unutma..” Bu şekilde konuştuğumuzda çocuğa ödev sorumluluğunu yüklemiş ve onu bu sorumlulukla başbaşa bırakmış oluruz. Böylece çocuk kendisi bir düzen oluşturarak ödevlerine vakit ayıracak, ödevini yapmadığında ise sonucuna yine kendisi katlanmış olacaktır.

3) Yapılan ödevler mutlaka kontrol edilmelidir

Çocuk yaptığı ödevin denetimsiz kalacağını düşünmemelidir. Bitirilen ödev anne yada baba tarafından kontrol edilirse çocuk ödev konusunda daha özenli davranacak ve ödevini yapmadığında bir açıklama yapmak gerektiğini düşünecektir. Aynı zamanda ödev kontrolü sonrasında çocuğu tebrik etmek çocuğun motivasyonu açısındanda oldukça önemlidir.

4) Mükemmel ve kusursuz ödev performansı beklenilmemelidir

Çocuk ödevini bitirdiğinde eksikler olabilir, ödev gözünüze hoş görünmeyebilir, tam anlamıyla mükemmel olmayadabilir. Fakat sonuç olarak o ödev yapılmış ve bitirilmiştir. Sık sık çocuğa “olmamış, tekrar yap” dendiğinde çocuk bir süre sonra yılarak “nasıl olsa yaptığım ödev beğenilmiyor” düşüncesine kapılarak ödev yapma alışkanlığından vazgeçecektir.

5) Ödeve yapılan yardım alışkanlık haline gelmemelidir

Ev ödevlerinde yardımcı olmak önemlidir. Çocuğun zorlandığı konularda daha basit ve etkili çözüm yolları bulmasını sağlayarak aşırı zaman kaybetmesinide önlemiş oluruz fakat dikkat etmemiz gereken nokta bu durumun alışkanlık haline gelmemesidir. Bazı çocuklar bunu alışkanlık haline getirerek ebeveynden yardım gelecek umuduyla ödev için çaba göstermemeye başlarlar. Bu yüzden en etkili yardım yolu çocuğa yardım alabileceği kaynakları sunarak araştırma yapmasını teşvik etmek ve çözümü kendisinin bulmasını sağlamak olacaktır.

6) Başarı takdir edilmeli ve motivasyon artırılmalıdır

Bazen çocukların olumsuz yanlarına o kadar çok odaklanırız ki başarılarını, olumlu yanlarını görmezden geliriz. Oysaki başarıyı artırmanın ve sağlıklı özgüven gelişiminin en etkili yolu takdir edilmekten geçmektedir. Çocuk bir işi bitirdiğinde takdir edildiğinde bir dahaki görevini kendine güven içerisinde daha özenli ve hevesli bir şekilde yerine getirecektir.

Psikolog Aslıhan Erçakar

İnstagram: @psk.aslihanercakar

www.marifetlikadinlar.net için Psikolog Aslıhan Erçakar tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: