Çocuklarda Akut bronşit

Çocuklarda Akut bronşit

Polikliniğe ve acile başvuran hastaların çoğunun şikayeti öksürük….
Hal böyleyken akut bronşitten kısaca bahsetmek fena olmaz?
Daha doğrusu ebeveynlerin hangi öksürük durumunda endişelenip doktora başvurması gerekir? Buna farkındalık yaratmak gerekir diye düşünüyorum.

Genelde basit bir nezleyle başlar ve burun tıkanıklığı buna zemin hazırlar. Burun tıkalı olunca genize doğru akan sekresyon akciğerlere inmeye başlar ve zamanla bronş dediğimiz akciğer hava yolları tıkayarak bronşit dediğimiz tabloya yol açar.

Burdan şu çıkarımı yapmak çok büyük önem arzediyor!!! Herkese sık sık söylediğim şu cümleyi lütfen kendimize ilke edinelim. ?Çocuğumuzun burnu akmaya başladığı günden itibaren  ağlasa dahi günde en az 6 kez burnunu serum fizyolojikle yıkayıp aspiratörle çekelim.

Burnu tıkalı çocuk düzelmez!!!

Peki hangi şikayetler bizi çok tedirgin etsin ve vakit kaybetmeden doktora başvuralım???

?3 haftadan uzun süren öksürük
?Günde 10 kereden fazla olan öksürük
?Gece uykudan uyandıran öksürük
?Hızlı nefes alıp verme
?Nefes alıp verirken hırıltı duyulması
?38 derece üsti dirençli ateş.

Akut bronşitin en sık nedeni viral enfeksiyonlar olduğundan genelde antibiyotiğin yeri yoktur. tedavide temel esas tıkaç oluşturmuş sekresyonun akciğer havayollarından yukarı çıkmasını sağlayarak atmaktır. Bunu da nebulizatörlerle veya aracı tüplerle kullandığımız bronkodilatatör dediğimiz ilaçlarla olur. Genelde aileler çocuğum buhar tedavisi sonrası daha da öksürmeye başladı diye şikayet eder. Tabiki amaç zaten o sekresyonun yukarı çıkıp atılabilmesi için öksürme refleksinin artmasıdır. Önce öksürük daha da artabilir fakat sonra geçecektir.

Ayrıca sık sorulardan biri ev içi nemlendirici öneriyor musunuz???

Hayır önermiyorum. Çünkü nemin artması enfeksiyonu arttırmaktadır. Sadece sobalı evde yaşıyorsanız ara ara evi nemlendirebilirsiniz…

Bu konuya değinmişken sigaradan bahsetmeden geçemeyeceğim. Sigara içilen ortamda büyüyen çocukların bronşite yakalanma rşski 10 kat artar. Diyeceksiniz ki zaten evde içmiyorum!!! Yapılan çalışmalar göstermişki balkonda dahi içilen sigara elbiseye sinmekte ve içeride içmiş gibi çocuklar dumana maruz kalmaktadır.

Son olarak tedaviye geç kalınmasının zatureye neden olacağını unutmamalı ve her.öksürük başladığında kendi başımıza buhar tedavisi vermeyip bir çocuk uzmanının muayenesi ışığında hareket etmelisiniz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Uzm.Dr.Ali Fuat Serpen

instagram: uzm.dr.alifuatserpen

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Ali Fuat Serpen tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: