Çocuklarda Çağın Hastalığı Narsizm ve Doyumsuzluk

Çocuklarda Çağın Hastalığı Narsizm ve Doyumsuzluk

Çağın hastalığı narsizm ve doyumsuzluk

Kişilik bozukluğu belli travmalar sonucu bireyde meydana gelen düzelmesi çoğu zaman mümkün olmayan psikolojik rahatsızlıkların tanımı için kullanılır. Paranoid kişilik bozukluğu şizoid kişilik bozukluğu ve şizotipal kişilik bozukluğu olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır bu grupların içinde antisosyal Borderline obsesif kişilik bozukluğu gibi pek çok rahatsızlık bulunmaktadır Bu rahatsızlıkların kişiyi değilse de toplumu en çok etkileyeni, narsistik kişilik bozukluğu
Narsizm bireyin kendi beğenmesi ve bu minvalde çevresindeki herkesi yetersiz, eksik ve kusurlu görmesi hastalığıdır. Çok etkili bir bozukluk olmasının nedeni, bu rahatsızlığı yaşayan kişinin hastalığının farkında olmayacağı noktasıdır. Zira kişi, doğal olarak çevresini aşağılamaya meyleder. Her şeyin mükemmelliğini ve en iyi yapanını kendisi olarak düşünür.
Böyle insanlar toplumun beşte Birlik kısmını oluştursa da, etki alanları çok geniştir. Nitekim günümüz modern çağ akımlarının empoze ettiği ‘Özgüven’ Telkin içerisinde, bu kişilerin ‘hastalık’ olarak tanımlanabilecek halleri geçer akçe kabul edilmekte ve Narsist bireylerin kendilerini yüceltmesi bir özgüven işareti kabul edilmektedir. Tabii ki bu tablo, diğer bireylerin de Enaniyet damarını kabartma yarışına girmesine yetip de artmaktadır!
işte bu noktada ailelerin çocuk eğitiminde bireyselliği değil Kollektif bir hayat duruşunu esas alması önemlidir.
Sen değerlisin tek başına kendine yetersin, istersen her şeyi yaparsın şişirmelerinin karşısında , vicdanıyla, canlı cansız her varlık kuşatan şefkat ve Merhametiyle durabilecek, duyarlılığı yüksek nesiller yetiştirebilmek duasında durulmalıdır. zira Ancak böyle bir hassasiyet nesilleri narsizmin kıskacından koruyabilecektir. Bu bağlamda özellikle Annelerin dikkat etmesi gereken nokta, çocuğu ile güvenli bir bağ kurabilmektir.sevgi ve güvene dayalı bir bağ, çocuğun yüzden mekanizmasını harekete geçirecek, vicdani Yapı çocuğu yetişkinlik yıllarında yalnız kendine odaklı olma Yanılgısından uzak tutacaktır.

Burada kilit ayar ‘Övgü’ hususunda da göz ardı edilmemelidir gayreti değil kişiliğiyle övülen çocuklar ileride narsizm girdabına Düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış olacaklardır. resmi çizmek için çok uğraşmışsın. görüyorum ki bu resimde kırmızı rengi tercih etmişsin demekle ‘ harika bir ressamsın’ demek Arasında dağlar kadar fark vardır! Birine kişiliğe gereksiz bir övgü sunuluyorken, Diğerini de sürece gayreti ayrıntılara dikkat çekilmektedir. çocukların ihtiyaç duyduğu şey de Ailesi tarafından övülmek değil dikkate alındığını hissetmektir.

Doyumsuzluk hastalığı nasıl oluşur

Çağın tek salgını narsizm hastalığı değildir. doyumsuzluk ile sınırsızlık da aynı oranda tahrip edici yıkıcı çocukluk çağı hastalıklarıdır. bu hastalıklı durumların temelinde ise Has odaklı ve bireyselliğe akan toplum dokusu vardır.
Nitekim İçinde bulunduğumuz Çağ ne ad verilir verilsin Hayat algısının Has merkezli olduğu gerçeği herkes tarafından açıkça görülmektedir. hafta sonları alışveriş merkezlerine giden, var olan kıyafetlerini durmadan yenilerini ekleyen, alışveriş sonrası fast food tüketen ve bundan haz alan insanların oluşturduğu bir toplumdur bizimkisi hazın çocuklarımızı kuşatan boyutuna baktığımızda henüz bebeklikte başlayan doğal bir haz mekanizması görünür zira çocukluk dönemi bir çeşit haz dönemidir. Bu dönemde çocuklar haz aldıkları olayların ve nesnelerin peşinden giderler. bebeklik ve erken çocukluk döneminde alt değişimi, uyumak, anneden süt emmek, tuvaletini yapmak, öpülmek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması bile çocuğa haz veren eylemlerdir.

0 -2 yaş dönemi haz Merkezli yaşayan çocuk, büyüdükçe gelişmemiş iradesi nedeniyle hazlarının peşinden gitmek ister. duyusal bir yönelimle istediği her şeyin anında yapılmasını bekler. Canın şeker istiyorsa, şekeri yemek için adeta Can atar. bu isteği bir şekilde engellense ya da ötelense Ağlama krizine tutulur. Zira içinde işleyen Haz mekanizması nedeniyle isteklerinin ötelenmesine tahammül edemez.
Bazı ebeveynleri Haz öteleme eğitimine uzak kullan düşünce ise ‘biz göremedik, çocuğumuz görsün’ düşüncesidir. zira bu düşüncenin sonucu olarak çocuğuna ihtiyacı dışında oyuncaklar, kıyafetler alan, istediği zaman Televizyonu açan, sınırsızca çizgi film izleten Sırf o istedi diye isteklerini yerine getiren ebeveyn portreleri oluşur.

Bazen de aileleri Yıldıran şey, çocuklarının bitmek bilmeyen ısrarı olur. Sürekli Hadi anne hadi anne diyen çocuğun ısrarıyla mücadele etmek anne yiyorlar bir çocuğun isteği yerine getirilir.
Eğer anne- baba Çocuğunun ağlamasını dayanamayıp ya da rezil olurum düşüncesine yenik düşüp çocuğunun istediklerini yerine getirirse, ‘çocuğa bir şey istediğinde hemen Ağla ‘mesajını verir.

Haz canavarı ile nasıl mücadele edilebilir?

Çocuğunun daha sabırlı, daha iradeli yetişmesini isteyen her ebeveyn, içimdeki harf canavarı ile mücadele etmeli, hazlarını öteleye bilmesi konusunda çocuğuna yardımcı olmalıdır. çünkü hiçbir çocuk bu iradeyi kendi başına gösteremez. Zira onlar henüz çocuktur Ve isteklerinin peşinde koşmaları bir çocukluk halidir. ancak yetişkinlerin yardımıyla sabır duygularını geliştirebilecek ve Haz etmeyi öğrenerek iradeli durmayı öğreneceklerdir.
Haz öteleme eğitiminin temelinde çocuğun istekleri bir gerekçe ile ötelemek ve ulaşmak istedikleri her bir hazzın bedeli olduğunu onlara öğretmek vardır.
Haz ötelemeyi çocuğa öğretmek için belirli bir yaş veya zaman tayin etmek de gerekmez aksine, hayatın içerisinde karşılaşılan her fırsatı, bu eğitim için bir yol olarak kullanmak gerekir. Bu bir market alışverişi de olabilir. ısrarla istenen Bir Külah Dondurma da…
Haz öteleme eğitiminin en kilit noktası, ebeveynlerin kararlı ama şefkatli tutumlarını sürdürmeleridir.zira o an istediği ertelenen bir çocuk una İlk Anda Rıza göstermeyebilir.
yine hal öteleme başlığını altını dolduran sınırların önceden belirlenmesi önemlidir. Örneğin markete gidileceği zaman, öncesinde çocuğun marketten alabileceği şeyleri sınırı çizilmeli, markette sınırlarının dışına çıkmak isterse hazzını ötelemesi beklenmelidir. yoksa sınırsızca markete gitmiş bir çocuğun her şeyi almak için tutturması kaçınılmaz olacaktır.
Haz öteleme eğitiminin hayatın içinde uygulamaya dönüşen en doğal zamanlarından biri Ramazan ayıdır. Zira yetişkinler için bir nefis terbiyesi olan ‘Oruç’ çocuk için de muazzam bir haz öteleme eğitimidir. Çocuğun yaşına göre belirlenen zaman dilimlerinde tutulan oruç, çocuğun farkındalığını arttıracak ve hazlarını öteleme noktasında önemli bir yol gösterici olacaktır

Yrd. Doc. Dr. Hayri Gözlükgiller

www.marifetlikadinlar.net için Yrd. Doc. Dr. Hayri Gözlükgiller  tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: