Çocuklarda kanser belirtileri nelerdir ? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya 

Çocuklarda kanser belirtileri nelerdir ? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya 

Unutmayınız Kanserler çocukluk ve ergenlik döneminde sıklıkla karşımıza çıkabilen hastalıklardır. Kanserin türüne, yerleştiği doku ve organlara göre belirtiler ortaya çıkabildiği gibi, genel belirti ve bulgularla da karşımıza çıkabilir. Belirti ve bulgular ne kadar belirgin ise kanser tanısı o kadar kolay konur. Ancak hastaların çoğunda ateş, kusma, baş ağrısı, halsizlik, kemik ağrısı, iştahsızlık, boyunda, koltuk altında ve kasıkta lenf bezi şişmeleri gibi genel belirtiler ile geldiği için kanser tanısı zorlaşır.

Kanser Düşündüren Bulgular Nedir

Şişlik: Kanser hücreleri kökten aldığı dokuda ya da yayıldığı organlarda şişlik yapar. Örneğin, lenfomaya bağlı karın kitlesi; kemik tümörüne bağlı kemik kitlesi gibi. Ayrıca kanserler yayıldığı lenf bezleri, karaciğer, dalak, testis gibi organlarda büyüme yapar. Boyunda gözlenen şişliklerin çoğu zararsız lenfadenopatiler olup bunlar sıklıkla palpasyonla elastik – yumuşak kıvamda, hareketli, ağrısız küçük lenf bezleri olarak palpe edilirler. Kanserlerde boyundaki lenf bezleri lastik silgi kıvamından daha sert, ağrısız ve üzeri düzensizdir.

Ağrı: Kanser hücrelerin çevre dokulara yayılımı sonucu oluşur. Hastalar ağrıdan genelde uzun süre yakınırlar.
Başağrısı, kafa içi kanserde olur.
Kemik ağrısı en çok primer kemik tümörlerine ve lösemilere bağlıdır. Çocukların yürümesi bozulabilir veya topallayabilirler.

Boyun, sırt ve bel ağrısı durumlarında bu bölgelerdeki organları tutan kanserler akla gelmelidir.

Kanama: Kanama, genelde lösemi gibi kemik iliğini tutan kanserlerde olur. Burun ve diğer mukozalardan kanama, vücutta morarma görülebilir. Bunun dışında, burundan ağızdan ve bağırsaktan idrardan kanamalarda kanserleri unutmamak gerekir.

Ateş: Ateşin düşürülememesi ve/veya nedeni bilinmeyen ateşlerde kanserler unutulmamalıdır.

Kilo kaybı: Kanserlerde sık görülen bir belirtidir.

Gece terlemesi: Gece terlemesi, çok genel bir belirti olup sıcak ve nemli ortamlarda sağlıklı çocuklarda sık yakınma nedenidir. Ancak yeni bir belirti olarak ortaya çıkması, ısrar etmesi, kilo kaybı ve ateşle olan beraberliği kanserleri semptomlarını düşündürmelidir. Tüberkülozda da gece terlemeleri olabilir.

Kusma: Kusma, genel ve çok sık görülen belirtilerden biri olup beyin tümörleri, karın tümörleri, böbrek tümörleri ve karaciğer tümörlerinde gözlenir. Özellikle beyin tümörlerinde kusma fışkırır tarzdadır.

İshal-kabızlık
Karın içi kanserlerde olabilir.

Dispne: Yani nefes darlığı göğüs ve akciğer kanserinde çıkabilen bulgudur.

Deri lezyonları: Der kanserlerinde. Siyaha yakın koyu renkli lezyonlar melanomu düşündürmelidir. İyileşmeyen yaralar önemlidir.

Diğer kanser belirti ve bulgular

-Havale
-Ani dışkı – idrar kaçırma,
-Ani gelişen kol ve bacaklarda güçsüzlükler
-Çift görme,
-Mental değişiklikler
-Erken puberte

Çocuklarda en sık görülen kanserler lösemiler, lenfomalar, beyin tümörleri, nöroblastom, yumuşak doku tümörleri ve böbrek tümörüdür. Kanserlerde en sık görülen belirti ve bulguları arasında, ateş, halsizlik, iştahsızlık, solukluk gibi anemi bulguları, deride peteşi, purpura, ekimoz gibi kanama bulguları, dalak ve karaciğer büyümeleri, şişlikler, kemik veya eklem ağrıları, kilo kaybı, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, dispne, dengesizlik gibi nörolojik belirtiler sayılabilir. Daha nadir görülen belirtiler ise gece terlemesi, açıklanamayan ateş, baş çevresinde büyüme, ani dışkı-idrar kaçırma, bacaklarda güçsüzlük, kanlı idrar yapma, dışkı düzeninde değişiklikler, ses kısıklığı, gözde beyaz leke, deride iyileşmeyen yaralar ve renk değişiklikleri vb. sayılabilir.

Kanserlerde bazen sadece kemik veya eklem ağrısı tek belirti olabilir. Hasta bazen sadece boyunda lenfadenopati ile kliniğe başvurabilir.
Kanserde erken tanı ve tedavi önemlidir.

Deniz Kaya
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı

instagram: doktor_deniz_kaya

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: