Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı ve ailenin yapması gerekenler – Psikolog Damla DOĞRU

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı ve ailenin yapması gerekenler – Psikolog Damla DOĞRU

Çocuklarda sık görülen davranışlardan biri tırnak yemedir ve çocukların bu alışkanlığı ailelerini rahatsız edecek düzeye kadar gelebilmektedir. Öyle ki parmak uçlarını kanatacak, yaralar oluşmasına neden olacak kadar ağır bir şekilde tırnaklarını yiyen çocuklar bulunmaktadır.
[quads id=1]

Tırnak yeme davranışı genellikle ağır stres duyulan bir olayın yaşanması ile başlar ve genellikle çocuğun gergin hissettiğini ifade etmektedir. Örneğin çizgifilm izleyen çocuk onu korkutan bir sahneyle karşılaştığında hemen tırnağını yemeye başlar. Genellikle çocukluk döneminde başlayan bu davranış, ergenlik döneminde ciddi derecede artar ve bazen yetişkinlik döneminde bile devam eder.

Aileler bu durumla baş etmek adına pek çok farklı yöntem dener. Acı oje sürülmesi, ellerin bağlanması gibi yöntemler en bilinen yöntemlerdir. Fakat bu yöntemler tırnak yeme davranışını sonlandırmaz sadece kısıtlar. Hatta öyle ki bu kısıtlamanın ortadan kalkması durumunda çocuk tırnağını eskisinden daha büyük bir iştahla yemeye başlar. Bu konuya dair cezalar verilmesi ya da ailenin sürekli olarak çocuğu uyarması da sorunu çözmeyecek hatta davranışı daha çok artıracaktır.

Aileler ne yapmalı?

•Tırnak yeme davranışını sonlandırmak için yapılması gereken ilk şey bu davranışa neden olan gerginlik yaratıcı durumu bulmak ve bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Önemli olan çocuğun tırnak yemesine neden olan içsel gerginliği azaltmaktır.

•Ailede tırnak yiyen biri varsa bu davranışı çocuk modelleyebilmektedir. Bu nedenle ailedeki diğer tırnak yiyen kişinin de tedavisi önemlidir. Bu konuda bir uzmandan yardım alınabilir.

•Ailede sürekli olarak bu konunun konuşulması çocuğun gerginliğini daha çok arttırmakta ve benimle değil tırnağımla ilgileniyorlar şeklinde düşünmesine neden olabilmektedir.

•Çocuklar ailelerinin dikkatini çekmek adına bu davranışı geliştirebilirler. Bu nedenle 4 yaşına kadar bu davranışın görmezden gelinmesi en doğrusu olacaktır.

•Bu davranışı bırakabilmesi için çocuğunuza zaman verin, onu bu konuda zorlamayın ve ona sevgiyle yaklaşın. Bu konuda bir uzman desteği almaktan çekinmeyin.
[quads id=2]

Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti
Damla DOĞRU
İnstagram: https://www.instagram.com/psikologdamladogru/
Facebook: https://www.facebook.com/psikologdamladogru/

www.marifetlikadinlar.net için Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti Damla DOĞRU tarafından hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: