Çocuklarda Tuvalet Eğitimi – Uzmanımız Psikolog ve Aile Danışmanı Damla DOĞRU bizler için yazdı

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi – Uzmanımız Psikolog ve Aile Danışmanı Damla DOĞRU bizler için yazdı

Çocuklara tuvalet eğitimi vermek için en uygun zaman 18 ay sonrasıdır. Çünkü ancak bu dönemde kas gelişimi tuvalet eğitimi için gerekli biçimde tamamlanmış olacaktır. Daha erken dönemlerde verilen tuvalet eğitimi çocuğa faydadan çok zarar verir. Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek için acele etmeyin. Tuvalet eğitimi verirken olabildiğince yavaş ve sakin olmaya çalışın.

 
[quads id=1]

Sevecen ve özverili davranın. Sırf öğretmek için çocuğu isteği dışında zor kullanarak tuvalete götürmeye çalışmayın. Eğer bu eğitimi çocuğunuza çok katı ve sert bir biçimde verirseniz, çocuk korkmaya ve yoğun endişe duymaya başlayacaktır. Tuvalet eğitiminin zorlu koşullarda, sert bir şekilde verilmesi çocukta farklı davranış problemlerinin oluşmasına neden olabilir.

Tuvalet eğitimi konusunda aşırı zorlanan çocuklarda kekemelik, kabızlık, enürezis (alt ıslatma) görülebilir.

Tuvalet eğitimi için öncelikle çocuğunuzun tuvaletinin geldiğini bir şekilde ifade edebilmesi gereklidir. Çoğu anne çocuklarının tuvaletinin geldiğini yüz şeklinden, oturma biçiminden dahi anlamaktadır. Çocuğunuzun tuvaletinin geldiği anladığınızda oturağa oturtmaya başlayın. Daha sonra oturağa oturtma işlemini sıklaştırın. Zorlamayın, korkar ya da ağlarsa hemen kaldırın. Yavaş yavaş bez kullanma alışkanlığına son vermeye çalışın. En son aşama olarak da tuvalete kendi gidebilmesi için üzerini çıkarma ve giyme konusunda yardımcı olun.

Yaşlara Göre Gelişim Aşamaları:
2 Yaş: Tuvaleti geldiğini belli eder, annesine haber verebilir.
2,5-3 Yaş: Temizlenme dışında tuvalet ihtiyacını kendi karşılayabilir. Çamaşırını indirip, oturanına oturabilir. 3 yaşa girildiğinde artık alt ıslatmalar azalmıştır.
4 Yaş: Gece ve gündüz tam anlamıyla tuvalet kontrolünü sağlayabilir. Gece ya da gündüz altını ıslatıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır!

Tuvalet eğitiminde “Annenin Hazır Oluşu” göz ardı edilen fakat aslında çok önemli olan bir noktadır. Eğitim sürecinde sık sık kirli çamaşır ile karşılaşacağınızı ve bunun uzun bir süreç olabileceğini kabul edin. Eğer eğitime başladıysanız, çamaşır yıkamaktan ya da bu durumun uzun sürmesinden bıkıp tekrar beze dönmeyin. Bu sebeplerden ötürü öfkelendiğinizi, yorulduğunuzu lütfen çocuğunuza yansıtmayın. Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız biraz daha bekleyin.

Unutmayın ki tuvalet eğitimini biraz geç vermek, sıkıntılı ve zorlu bir tuvalet eğitimi vermekten iyidir.

Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti
Damla DOĞRU
İnstagram: https://www.instagram.com/psikologdamladogru/
Facebook: https://www.facebook.com/psikologdamladogru/

www.marifetlikadinlar.net için Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti Damla DOĞRU tarafından hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
[quads id=2]

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: