Çocuklarda Uyumsuzluk, Öfke Nöbetleri Ve Saldırganlık

Çocuklarda Uyumsuzluk, Öfke Nöbetleri Ve Saldırganlık

Özellikle okul öncesinde 3-6 yaş çocuğu, sık sık öfke ve inat nöbetleri yaşamaktadır. Bunda uykusuzluk, yorgunluk, açlık da rol oynayabilir. Ancak nedeni her ne olursa olsun öfke nöbeti geçiren bir çocuk karşısında öfkenin bastırılmasına yönelik değil, ifade edilmesine yönelik tutum sergilenmelidir. Nöbet dindikten, çocuk yatıştıktan sonra öfkenin nedenine yönelik konu üzerinde konuşulması daha doğru olacaktır.

Saldırganlığı öne çıkaran yaygın etkenler arasında fiziksel saldırılar,sözel tehditler, iğneleyici konuşma tarzı sayılabilir. Çocuğun istediğini elde etmesini engelleyici ve duygusal kırıklık yaşatıcı, kızdıran durumlar gibi bazı olumsuz deneyimlerde saldırganlığı kışkırtabilir.

Anne- babalar ve çocuklar arasındaki etkileşim sonucundada saldırgan davranış pekişiyor olabilir. Çocuklar saldırganlığın işe yararlığını test ederler ve bu davranış paternini başka durumlarada genelleştirebilirler. Eğer ortaya çıkan sonuç, çocuğun saldırgan davranışını pekiştirecek nitelikteyse çocuk devamlı olarak saldırgan konumunda olmayı seçebilir.

Öfke Nöbetlerine Önlem ve Müdahale Yöntemleri

> Ebeveynler aşırı gevşek bir disiplin anlayışında olmamalıdır. Her istediği yerine getirilen, fazlasıyla özgürlük tanınan çocuklarda saldırgan ve yetersizce denetlenen davranışlar doğacaktır.

> Reddedici ve kısıtlayıcı ana baba tutumu da çocuk tarafından engelleyici olarak yorumlanabilir. Sevgive şevkat eksikliği hisseden çocukda sorumsuz ve saldırgan bir yapı ortaya çıkabilir.

> Çocuk hiç bir zaman öfke nöbetiyle birşeyler elde etmemelidir. Öfke nöbeti geçirme ihtimali bulunan durumların öncesinde durumla ilgili uyarı ve hatırlatma yapılabilir. Buna rağmen nöbet geçiriliyorsa bir takım kısıtlamalar getirilebilir.

> Aynı zamanda çocuğun saldırgan modellerle olan ilişkilerini azaltmak saldırgan davranma olasılıklarını azaltacaktır.

Tüm bunları dikkate aldığımızda anne babalar çocuklarına karşı sergilediği tutumlarda dikkatli olmalıdırlar. Saldırgan davranışlar ebeveyn tarafından pekiştirildiğinde çocuğun davranış paternine yerleşerek güçlenme eğilimindedir. Ancak çocuk saldırgan davranışına ödül almazsa bir süre sonra uyumsuz davranışlarından vazgeçecektir.

Psikolog Aslıhan Erçakar

İnstagram: @psk.aslihanercakar

wwww.marifetlikadinlar.net için Psikolog Aslıhan Erçakar tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: