ÇOCUKLARINIZI BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMANIN PSİKOLOJİK ZARARLARI!

ÇOCUKLARINIZI BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMANIN PSİKOLOJİK ZARARLARI!

 

Anne babaların farkında olmadan yaptıkları en büyük yanlış çocuklarını teşvik etme amacıyla kardeşleri ya da diğer çocuklarla kıyaslamaktır. Fakat kıyaslama çocukların en sevmediği tutumların başında gelmektedir. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyasladığınızda yanlışını fark edeceğini, o kişiyi örnek alarak yanlışını düzelteceğini düşünürsünüz; fakat tam tersi şekilde kendi eksiklikleri ve yanlışlarını ‘sen bu kişiden kötüsün’ mesajıyla alan çocuk bu durumdan oldukça rahatsız olacaktır.

 

Kıyaslandığı kişiyi örnek alması beklenen çocuk o kişiyi kendine en büyük rakip olarak seçmektedir. Karşısındaki kişiyle yoğun bir yarışma içerisinde olduğunu düşünen çocuk olumlu özelliklerini arttırmak yerine, bu yarışı kazanmak uğruna hile ve yalan yoluna başvurabilir, ya da tam tersi şekilde bu yarışı asla kazanamayacağını düşündüğü için karşıt bir tepki oluşturarak aynı yanlış tavırlarını arttırarak, bu davranışlarına daha ciddi bir şekilde devam edebilir.

 

Özellikle kardeşler arası yapılan kıyaslamalar kardeşlerin arasındaki rekabet duygusunu perçinleyeceği için kardeş ilişkilerini son derece olumsuz biçimde etkileyecektir. Aynı zamanda anne babanın yaptığı kıyaslamalar çocukların benlik saygılarını düşürmekte, öz güvenlerini azaltmakta ve yeni şeyler başarabilecekleri konusundaki inançlarını kırmaktadır. Kendini yetersiz hissetmeye başlayan çocuk mutsuz hissedecek, aynı zamanda kıyaslandığı kişiye dair kıskançlığı ve öfkesi artacaktır. Bunun sonucunda çocukta hırçınlık davranışı gelişecektir. Aynı zamanda özgüveni zedelenen çocuk içine kapanacak, kendini sosyal ilişkilerden uzak tutmaya çalışacaktır. Bu nedenle anne ve babaların kaçınması gereken en önemli tutumlardan biri kıyaslamadır.
Sevgili anne ve babalar;
Unutmayın ki her çocuğun kendine ait güçlü yönleri olduğu gibi zayıf yönleri de vardır. Bu olağan ve normal bir durumdur. Bir insanın her konuda başarılı olmasını beklemek hiç gerçekçi bir tutum olmayacaktır. Bu nedenle çocuklarınızı hem güçlü hem de zayıf yönleriyle bir birey olarak kabul etmelisiniz.

 

Lütfen, çocuklarınızın başarısızlıkları yerine onların başarılı olduğu alanlara, yeteneklerine ve güzel özelliklerine odaklanın!

 

Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti
Damla DOĞRU
Instagram: https://www.instagram.com/psikologdamladogru/
Facebook: https://www.facebook.com/psikologdamladogru/

 

www.marifetlikadinlar.net için Psikolog/Aile Danışmanı ve Oyun Terapisti Damla DOĞRU tarafından hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: