Diyabette nasıl beslenmeliyiz ? Diyetisyen Burcu Şen

Diyabette nasıl beslenmeliyiz ? Diyetisyen Burcu Şen

Diabetes Mellitus (DM), pankreasın insülin hormonunu yeterli miktarda üretememesinden veya vücudun üretmiş olduğu insülini sağlıklı bir şekilde kullanamamasından kaynaklanan ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır.

Diyabet yalnızca şeker içeriği yüksek besinlerle beslenen kişilerde görülmez. Doğuştan gelişebilir veya kiloya bağlı olarak da görülebilir. Duygusal durum stres durumunun artması yaşam tarzı değişikliği şeker hastasına yakalanma olasılığını yükseltebilir. Diyabet tedavisindeki amaç kan şekerini dengede tutabilecek bir beslenme programı oluşturabilmektir. Bu sayede uzun zamanda olabilecek sağlık problemlerine karşı önlem alınmış olunur.

Tip 1 diyabet ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark

Tip 1 diyabette tedavi dışardan insülin desteğiyle yapılır. Tip 2 diyabette tedavi diyet, ilaç, insülindir. Tip 2 diyabette pankreastan yeterli miktarda insülin üretilir. Fakat dokuya ve organlara yeterli etki gösteremez. Sebebi diyabet genlerinin etkisiyle doku ve organlarda insülin direnci başlar.

Kan şekerinin istenilen aralığı şu şekildedir:

Açlık kan şekeri(AKŞ) :90- 130 mg/dl

Tokluk kan şekeri (TKŞ): 140- 180 mg /dl

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ

Günde en az 6 öğün beslenmelidir.

Kan şekerinde ani yükselmelere sebep olan çikolata, tatlılar, şekerler, meyve suları gibi karbonhihrat içeriği yüksek olan basit şekerlerden uzak durulmalı

Karbonhidrat günlük beslenmede oldukça önemlidir. Diyabetli bireyler kaliteli karbonhidrat tüketmelidir.

Gün içerisinde alınan posa (lif) miktarı artırılmalıdır. Bunun için beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur tercih edilmeli, sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, her öğün mevsim salatası tüketilmelidir.

Diyabetli kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı kişinin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturmaktadır. Özellikle Tip II diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme planı kan şeker seviyelerini normal düzeylerde tutmaları için önemlidir.

Her birey birbirinden farklı olduğu için diyabetli kişilerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gösterir Diyabetliler için bir tek diyet örneği yoktur.

Beslenme programı oluşturulurken en önemli nokta aksi bir durum yoksa diyabetli kişinin vücut ağırlığını korumaya yönelik olmalıdır.

Hamurişi, pasta, börek, kurabiye, salata sosları, ketçap, mayonez, içeriği bilinmeyen tüm gıdalardan uzak durulmalıdır.

Protein, karbonhidrat ve yağlar kişinin vücut enerjisini ve ihtiyaçlarını karşılayacak düzeylerde olmalıdır.

Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Su tüketimini alışkanlık haline getirin. Günde en az 9 bardak su tüketin.

Beslenme planı yeterli ve dengeli olacak şekilde hazırlandığında kan şekeri normal seviyelerde kalır.

Bazı diyabetlilerin doğru vücut ağırlıklarını sağlayarak hipertansiyon ile ilgili rahatsızlıklarında iyileşme olduğu görülmüştür.

Diyabetli bir birey olmanız yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız demek değildir. Önemli olan bu nokta burada yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz ve bilinçli olmanız ve bu bilince uygun olarak hareket etmeniz uygulamanız gerekmektedir.

Unutmayın! Hayat sizin, yaşam sizin, önce kendiniz inanıp sağlıklı beslenmeyi yine sağlığınız için parçanız haline getirip uygulamak yine sizin elinizde.

Diyetisyen Burcu Şen

Pendik Şifa Hastanesi

İnstagram: https://www.instagram.com/diyetisyenburcusen/

www.marifetlikadinlar.net için Diyetisyen Burcu Şen tarafından hazırlanmıştır.marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: