Doğum sonrası depresyondan kurtulmak için neler yapabiliriz ? Psikolog Alara Köksal

Doğum sonrası depresyondan kurtulmak için neler yapabiliriz ? Psikolog Alara Köksal

 

Aileye yeni katılan, eve yeni gelen bir bebek aileyi heyecanlandırdığı, neşe kattığı kadar stres de yaratır. Bebeğin gelmesiyle değişecek olan düzen kişi veya kişilerde endişe duygusu oluşturabilir. Bu sürecin zor ve kolay olması aile ve evlilik yapısına, kişilik özelliklerine göre farklılık gösterebilir.

Kadınlar doğumdan sonra ruhsal açıdan birtakım değişkenlikler gösterebilirler. Bu sürecin getirdiği normal bir durum olarak görülür. Annenin yetersiz kalacağım endişesi, değişen yaşam düzeni, uyku düzeni ve değişen dış görünüş gibi etkenler anneyi doğrudan olumsuz etkiler. Bu sıkıntıların en aza inmesi için sosyal çevre ve eş desteği son derece önemlidir. Bu dönemde eşler ve yakınlar fedakar olmalı ve durumdan kaynaklı duygu değişikliklerine hazırlıklı olup anlayışlı yaklaşmalıdır. Bebekten kaynaklı oluşacak olan sosyal geri çekilmeler anneyi endişeye düşürebilir. Bu yüzden özellikle babanın, anneyle zaman geçirmesi, birlikte eski aktivitelerini gün yüzüne çıkarması anneyi olumlu açıdan motive edecektir. Lohusalık döneminde anne hem fizyolojik hem de bedensel olarak çok hassastır. Bu dönemde annenin isteklerinin ön planda tutulması son derece önemlidir.

Bu süreçlerde hanımların yapması gerekenlerde unutulmamalıdır. Anne her şey kusursuz olacak, her şey mükemmel olacak düşüncesinden sıyrılmalıdır. Tabii ki hatalar olacaktır. Kendinizi tamamen çocuğa odaklayıp geri kalan her şeyden izole olmak hem sizi hem eşinizi olumsuz etkileyecektir. Dışarı çıkılmalı, arkadaşlarınızla vakit geçirmeli, bu süreçte eşle birlikte iş bölümleri yapılmalı, ona küçük sorumluluklar verilmelidir. Süt hazırlama, alt değiştirme gibi.. Birlikte yapılan iş bölümlerinde yalnız olmadığınızı anlamak sizi moral açısından yüksek tutacaktır. Bunun yanı sıra eş rolü unutulmamalı, tek taraflı bir beklenti içerisinde olmamalısınız. Sıkıntılarınızı eşinizle paylaşmalı ve her şeyi açık açık karşı tarafa bahsetmelisiniz. Bebek uyurken sizlerin de kestirmesi son derece önemlidir. Uykusuz kalmak birçok problemin baş kaynağıdır. Sizin mutlu olmanız demek bebeğinde mutlu olması demektir. Kendi ruh ve beden sağlığınızı ikinci plana atmamalısınız.

Sonuç olarak doğum sonrası bir takım duygu karmaşasının yaşanması son derece normaldir. Fakat bunun süresi ve şiddeti çok önemlidir. Bu durum birkaç aydan fazla sürüyorsa ilerleyen zamanlarda sürecin daha fazla ağırlaşmaması için bir uzmana danışılması son derece önemlidir.

Psikolog Alara Köksal

www.alarakoksal.com alarakoksall@gmail.com

İnstagram: psikologalarakoksal

Facebook : @psikologalarakoksal

Marifetli kadınlar Kaynak gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: