İştahsız çocuğa yaklaşımımız nasıl olmalıdır ? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ali Fuat Serpen

İştahsız çocuğa yaklaşımımız nasıl olmalıdır ? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ali Fuat Serpen

 

Günümüzde ebeveynlerin en büyük yakınmalarından biri çocukların iştahsız olmasıdır..!

Peki çocuklar neden iştahsızlık yaşar?

Çocuklarının arkasından elinde kaşıkla dolaşan anne görüntülerini çok sık görür durumda değil miyiz..!Beslenmeye karşı şiddetli direnç gösteren, ağlayan ve ağızlarını açmayı reddeden çocuklar ve annesi daha yemek yapmaya başladığı zaman aglamaya başlayan cocuklar görüyorum. Çocuklar artik yemek yemekden korkar duruma gelmisler. Bir çocuk hic birsey yokken bir anda bu hale gelmez gelemez. Bunun altinda  yatan sebepler özellikle hastalik döneminde cocugu yemek yemeye zorlamak,(empati kurun siz hasta oldugunuz zaman istahiniz oluyormu)her çocuğun farkli oldugunu hice sayip yasitlariyla kiyaslama yaparak çocuğunun diger cocuklar gibi cok yemesini istemek. Çocukları bir kenara birakalim etrafiniza bir bakin bütün insanlar farkli kiloda ,fakli uzunlukda kisacasi herkesin sevdiği besinler yemek istedikleri ve istemedikleri hem cins olarak hem porsiyon olarak farklı. Gunumuzde obezite artik ciddi bir sağlık problemi haline gelmisken bırakın cocuklariniz neyi ne kadar yemek istiyorsa o kadar yesin. Ama tabiiki sağlıklı besinler.

Çocuğuna “baskı ile yediren” annelerin davranışsal olarak ileriki dönemlerde çocukta problemler yarattığı ve çocuk artık yemek yemeğe deyim yerindeyse işkence gözüyle baktığını görmekteyim.  Lütfen çocuklarınızın seçimlerine saygı gösterin onlarında bir birey olduğunu unutmayın.

Öncelikle şunu aklımızın bir köşesine tabiri caizse kazımalıyız ” Az yiyen çocuk iştahsız değildir!!!”

İştahsız ve birşey yemiyor diye tarafımıza başvuran ebeveynlerin çocuklarına baktığımızda bazılarının boy-kilo persantilleri yaşına göre normal olarak saptamaktayız. Yani bir çocuğun boy ve kilosu yaşına göre normal ise endişe etmeye gerek yok demektir. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki çocuğun iştahsız tanısını doktor muayene sonucu koymalıdır.

İştahsızlığı tetikleyen sosyal nedenlerini genel olarak sıralayacak olursak;

1- Premature ve düşük kilolu doğum sonucu ebebeynlerin kilo alsın diye gereğinden fazla yedirmeye zorlanması
2- Ek gıdaya veya katı gıdalara geçiş döneminde zorlanmalar
3- Acıkma belirtisi olmadan düzenli belirli saatlerde beslenmeye zorlama
4- Çocuğun hastalık döneminde iştahsız olacağını düşünmeden zorla yedirmeye çalışmak

Bu tarz durumlarda ebebeynler nasıl davranması gerektiğini bilmediğinde çocuk yemekten daha da uzaklaşmaktadır. Çocuğu yemeye zorlamak, yemekten uzaklaştırmakta ve çocuk için bir eziyet haline gelmektedir.
Peki nasıl davranmalı ve ne yapmalıyız..!

1- Çocuğun önüne fazla miktarda yemek koyup bitirmeye zorlamamalı ,yiyebileceği miktarda ve kızmadan , ödül vermeden , inatlaşmadan , başkalarıyla kıyaslamadan yedirmeye çalışmalısınız.
2- İlk kez vereceğiniz besinleri önce tattıracak kadar az başlamalı ilerleyen günlerde yavaş yavaş porsiyonu arttırılmalısınız
3- Ana öğünlerden önce kesinlikle kek, biskuvi gibi besinler vermemeli , ara öğünde ise meyve gibi hafif  gıdalar vermelisiniz
4- Kesinlikle tv karşısında ve oyalanacağı bir objeyle vermeyip sadece yemeğine odaklanmasını sağlamalısınız
5- Yemeğini daha istekli ve zevkle yemesi için çekici kılmak amacıyla renkli ve çizgifilm kahramanlı tabak, bardak , kaşık kullanmalı ve yemeğini gülen yüz gibi çeşitli şekillerde dizayn ederek yedirmelisiniz

BU ÖNERİLERİMİN YANISIRA İŞTAHSIZLIĞIN BİR HASTALIĞIN BELİRTİSİ OLABİLECEĞİNİ UNUTMAMALI, UZMANA BAŞVURMALI

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Uzm.Dr.Ali Fuat Serpen

instagram: uzm.dr.alifuatserpen

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Ali Fuat Serpen tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: