Kardeş Kıskançlığı Ve Önlemler

Kardeş Kıskançlığı Ve Önlemler

Kıskançlık duygusu her insanın doğasında vardır. Ancak her duyguda olduğu gibi bu duygununda aşırı uyarılması bir takım zorlukları beraberinde getirir. Özellikle söz konusu çocuklar olduğunda durum daha da zorlaşır.

Kardeş kıskançlığını hangi davranışlar tetikler?

Kıskançlığı anormal hale getiren aslında anne baba tutumlarıdır.

> Anne babalar çocuklarına eşit davrandığında kardeşler arasında kıskançlık tetiklenir. Önemli olan nokta çocuklara eşit değil, adaletli davranabilmektir. Ayırtetmeden ikisinede aynı yaklaşımı göstermek birini diğerine karşı ezmiş olmak anlamına gelebilir.

> Anne babanın kendisine adil davranmadığını hisseden çocuk ebeveynlerine karşı güvenini yitirir ve kıskançlığın asıl tetikçisi olan güvensizlik başlar.

> Çocuklar arası yaş farkı da kıskançlıkta rol oynayan etkenlerdendir. 3 yaşındayken kardeş sahibi olan çocukta kıskançlık duygusu daha yoğun olur. Çünkü 3 yaş çocuğunun benmerkezci yapısı anne babanın sevgisini yeni bir kardeşle paylaşmayı kabullenemez.

> Bir kardeşin aileden birine benzetilirken diğerinin benzetilmemesi çocukta dışlanma hissine yol açar. Dışlanma hisside kıskançlığın tetikçisidir.Bu tarz durumlardada dikkatli olunması gerekmektedir.

> Büyük kardeşe önceden sahip olduğu statünün kaybolmadığı gösterilmezse yeni kardeşi dünyaya geldiğinde büyük çocukta panikleme ve kaygı hali ortaya çıkacaktır. Bu yoğun kaygı da küçük kardeşe yönelik kıskançlık ve şiddet duygularını artırabilmektedir.

Anne baba ne yapmalı?

Eve yeni bir kardeşin gelmesi büyük çocuğu ister istemez tedirgin eder. Ancak ebeveynler doğal davranışlar sergilerse bu tedirginliğin getirdiği kıskançlık filizlenmeden yok olur gider.

Ebeveynlerin çocuğun kaygılı davranışlarını telaşa vermeden sukunet içinde dinlemesi ve doğal davranmaya devam etmesi çocukta kaygıların yersiz olduğu hissini oluşturacaktır.

Anne baba hem yeni kardeşi sever hem de büyük kardeşi sevmeye dikkat edip çocuğun kıskançlık davranışlarından etkilenmeden normal düzene devam ederse çocukta normalleşecektir.

Kıskançlık oluşmaması için asıl dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun anne baba ve evdeki bireylerin sevgisini kaybedeceğine dair kaygılanmamasını sağlayabilmektir.

Psikolog Aslıhan Erçakar

İnstagram: @psk.aslihanercakar

wwww.marifetlikadinlar.net için Psikolog Aslıhan Erçakar tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: