Okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerileri / Diyetisyen Burcu Şen

Okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerileri / Diyetisyen Burcu Şen

Uzun süreli yaz tatilinden sonra okullar açılacak. Beslenme ve uyku alışkanlıklarının değişeceği bu dönemde sevgili anne ve babaların merak ettiği en önemli soru çocuğum nasıl beslenmeli?

Sağlıklı yeme alışkanlıkları ve gıda ile pozitif ilişkiler çocuklukta öğrenilir. Bu en iyi, çocuğa örnek olmak ile sağlanabilir !

Bir çok anne baba çocuklarının gıda alışkanlıklarını etkileyen en önemli faktörün kendi gıda alışkanlıkları olduğunu farkına varmazlar. Sebze hazırlamayan, servis etmeyen, yemeyen bir annenin çocuğunun sebze sevmemesi beklenen bir durumdur. Bir çocuk en iyi taklit ederek öğrenir. Sağlıklı bir besini tüketirken beğenilerimize ait her duygumuz, sözlerimiz önemlidir. Gıda hazırlarken, servis yaparken, yemek sofrasını zevk haline getirirken çocuğun sadece fiziksel gelişimini değil duyusal gelişimini de sağlarız. Okul çağı çocuklarında sağlıklı ve dengeli beslenme, ilerleyen yaşlardaki sağlık durumunu yakından ve temelden ilgilendirir.

Kahvaltının Önemi

Erken uyanma konusunda zorlanan ve sabah saatlerinde kahvaltıyı reddeden çocuklarımızı mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı uzun süreli açlıktan sonra alının ilk enerji kaynağı olduğu için beyin, öğrenme dikkat ve konstrante üzerinde olumlu etkileri vardır. Kahvaltı yapan çocukların beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları rastlanmıştır. Yine bu araştırmaların sonucunda kahvaltı yapmayan çocukların daha şişman oldukları belirlenmiştir.

Genel Beslenme Önerileri

· Çocuklar, sebzeler dışında diğer gıda gruplarından besleyici olan gıdaları doğal olarak sevmektedirler. Bir çok çocuk yumuşak, hafif lezzetli, çıtır yapıda, çok pişmemiş, parlak renkte ve yemesi kolay sebzeleri yemeyi tercih ederler .

· Havuç, bezelye ve mısır gibi yumuşak lezzetli gıdalar karnabahar veya brokoli gibi besinlere göre daha çok tercih edilir. Çünkü çocukların tadı algıladıkları ağız içinde bulunan tat tomurcukları yetişkinlere göre daha hassastır. Baharat, acı, tatlı tüm lezzet algıları onlar tarafından daha yoğun hissedilir.

· Çocuklukta sağlıklı beslenme için 4 besin grubundan dengeli bir şekilde alınmalıdır. Bu dört besin grubu; süt ve süt ürünleri grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, tahıl grubudur.

· Özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, beyaz peynir tüketmelerine özen gösterilmelidir.

· Çocuğunuza mutlaka tüm besinlerin vücuda faydasını anlatın, kantinde satılan besinlerden ara sıra tost-sandviç, meyve suyu ve ayran alabileceğini bunun dışındaki besinleri neden tüketmemesi gerektiğini anlatmanız ve bilinçlenmesini sağlamanız çok önemlidir.

· Öğün araları yenen kraker, gofret, cips gibi atıştırmalar sağlıksız gıdalardır. Ara öğünlerde bu tip gıdaları fazla tüketen çocuklar yemek zamanı aç olmazlar. Ancak bu ara öğün yiyecekleri basit, besleyici ve porsiyon miktarı ayarlanmış olursa özellikle çocuğun günlük besin öğeleri gereksinimini karşılamada yardımcı olurlar.

· Atıştırmalık olarak kuru veya yaş meyveler, Kuru yemişler, ceviz, fındık, badem , peynirli sandviçler, süt ve ayran tüketimi sağlık açısından daha faydalıdır.

· Okuldan dönen çocuklar uzun ve yorucu geçen bir gün ardından genelde eve döndüklerinde çok acıkmış olabilirler.

Yemek ortamı , alışkanlıkları!

Işıklandırması ferah, sakin bir ortam ve iştahın iyi olmasına yardımcı olur. Yemeği servis yapan kişinin huzur veren tarzı çocuğun stressiz yemek yeme ile güzel anıları olmasını sağlayan bir ortam sağlar. Zorlayan, emir veren yalvaran ve sıcak bir yemek ortamı hazırlamayan ebeveynlerin çocukları için yemek zamanı bir işkenceye dönüşür. ‘’Ellerini yıkamadan masaya oturma, tabağın bitmeden kalkma,’’ gibi ifadeler çocuğun midesinin strese karşı verdiği tepkilerine yol açar. Dönem dönem çocukların yemek hazırlığına yardımcı olması onların yeteneklerini geliştirerek ve eğlenerek ilerisi için pozitif bir deneyim yaşamlarını sağlar. Bu deneyimlerde alacakları bir aferin çocuğunu gururunu okşarken daha sonra sağlıklı gıdalara karşı pozitif bir yaklaşım sahibi olmalarını sağlayacaktır.

Diyetisyen Burcu Şen
Pendik Şifa Hastanesi
İnstagram: https://www.instagram.com/diyetisyenburcusen/

www.marifetlikadinlar.net için Diyetisyen Burcu Şen tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: