Özgür Çocuklar Yetiştirmek

Özgür Çocuklar Yetiştirmek

Bir bebeğin dünyaya gelmesiyle, yeni roller, yeni sorumluluklar ve yeni düzenlemeler de beraberinde gelir. Pek çok aile bu yeni düzeni kurarken çocuğunun rahat ve özgür hissetmesini ister.

Ancak ‘özgür bir birey yetiştirmek’ her zaman kolay değildir. Çocuğunun özgür hissetmesini isteyen pek çok ebeveynin, mümkün olduğunca sınır koymadan çocuklarını büyütmeye çalıştıklarını görüyorum. Bu tür ebeveynler çocuklarının bir kuş gibi özgür olmasını isterlerken onlara konacakları bir yer işaret etme sorumluluğunu almaktan da korkarlar.

Bruce Lee’nin bir sözünde der ki: “İstediği yere konamayan bir kuş, gökyüzünde esir kalır.”

Gökyüzünde kanat çırpmaktan yorulan kuşlar gibi, çocuklar da aşırı özgürlükten\sınırsızlıktan yorulabilirler, hırçınlaşabilirler. Yollarını kaybedebilirler.

Bu noktada ebeveyn; Çocuğunun isteği ile ihtiyacını ayırd edebilecek sağduyuda olmalıdır. Çocuğuna bir kuş misali, konabileceği (ihtiyacını giderebileceği) birkaç seçenek ortaya kararlılıkla koyabilmelidir. Ebeveyn çocuğun gelişime uygun referans noktalar sunmalıdır. ‘Çocuğun

özgürlüğü’ ebeveynin sunduklarından, kendi istediği\seçtiği yere konabilmesidir. Çocuk bu sayede iç disiplin geliştirebilir. Ebeveyn, çocuğun seçimine saygı duyarak, çocuğuna sağlıklı sınırlar koyabilmelidir.

Çocuğa sınır koymak

Bebeklikten itibaren çocuğun özgürlüğüne imkanları çerçevesinde uyum göstermeye çalışan ebeveynler pek çok kez de doğal olarak, sınır koymak durumunda kalırlar. Bu sınırın ne zaman, nasıl, ne ölçüde koyulacağı ile ilgili de sürekli çocukları için karar vermeleri gerekir. Bu kararları verirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini aşağıdaki gibi maddelere ayırabiliriz:

1. Beraberce durumu değerlendirin

Ebeveynler kendi aralarında ne kadar özgürlük alanı olacağı, nerede sınır koyulacağı ile ilgili çatışmalar yaşayabilirler. Bu pek çok ailede normal olarak görülen bir durumdur. Farklılıklarınızın geliştirici doğasına odaklanın. Çocuğunuzla ilgili beraber gözlem yapın.

2. Beraber karar alın.

Durumu değerlendirdikten sonra somut bir karar alın. Çocuğun hangi davranışı ile hangi davranışı sergileyeceğinizi netliğe kavuşturun. Birden çok fazla karar alıp uygulamak yerine, az ve öz adımla işe başlayın.

3. Aldığınız kararda tutarlılık göstermeye çalışın.

Kararınızı aklınızda tutun ve çocuğunuzun zeki manipülasyonlarına hazırlıklı olun. Ne kadar net olursanız o kadar güvenilir olacaksınız. İlk birkaç kezde uygulamayı bırakmayın. Çocuğunuz direnç gösterebilir, tutarlılığınızı korumaya özen gösterin.

4. Aldığınız kararla ilgili güncellemelere açık olun.

Aldığınız karar bir dönem için uygun olabilir ancak çocuğunuzun büyümesiyle, koşulların değişmesiyle güncellenmesi gerekebilir. Örneğin çocuğunuz büyüdükçe uyku saatleri değişmelidir.

5. Uzman desteğine yönelin

Eşinizle ortak bir değerlendirme yapamıyor, kural koyamıyor ve uygulamakta oldukça zorlukla karşılaşıyorsanız bir uzman desteği sizin işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Çocuğunuza sınır koymanızı güçleştiren faktörler kendi iç dünyanızla ya da eş ilişkinizle ilgili ise bu durum profesyonel destekle ele alınmalıdır. Böylelikle ilerleyen süreçlerde problemin daha da büyümesinin önüne geçilebilir.

Deniz Çanga Karhan

Uzman Psikolojik Danışman https://www.instagram.com/pedagog_deniz_canga/

www.denizcanga.com https://mobile.twitter.com/Deniz_Canga https://tr.linkedin.com/in/deniz-canga-a967647a

https://facebook.com/Deniz_Canga

wwww.marifetlikadinlar.net için Uzm. Psikolojik Danışman Deniz ÇANGA KARHAN tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: