Rota virüs aşısı / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Ali Fuat Serpen

Rota virüs aşısı / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Ali Fuat Serpen

Merhaba sevgili anneler…

Son zamanlarda ishal ve kusma vakaları fazlasıyla çoğaldı.

Beş yaş altı çocuklarda ishalin en sık nedeni olan rotavirüs enfeksiyonu çocukların kabusu olmuş durumda.
Dünyada her yıl 110 milyon çocuk bu virüsün hedefi olmakta ve yaklaşık 500 bin çocuk bu enfeksiyondan ölmektedir.

Rota virüs çok çabuk bulaşır. Peki nasıl bulaşır.

Dokunmayla, hapşırıkla, yiyecek ve içeceklerle bulaşır.  Özellikle çocukların ortak oynadığı kreş vb. yerlerde rota hastalığına sebep olan virüs oyuncakların  yüzeylerinde uzun süre canlı kalır. Bu yüzeylere dokunanlar birbirine el-ağız teması ile bulaştırır. Yakın temastan yine okul vb.. kalabalık ortamlarda çok çabuk bulaşır. O yüzden rota hastalığına yakalanmış çocuklar tamamen iyi olmadan okula gönderilmemelidir.

En sık belirtiler ateş, kusma ve ishaldir.

İlk belirtiler genelde kusma ile başlar ve tabloya ateş ve ishal eklenir.

Bu hastalıkta en büyük tehlike sıvı kaybıdır. İshalin yanında kusma da eşlik ediyorsa sıvı kaybı daha da artmakta ve ağızdan beslenemeyip kustuğu için kaybı karşılayamayıp hasta kaybedilebilmektedir.

Bulaşıcılığı yüksek olduğundan hijyene çok dikkat edilmeli eller sık sabunlanmalıdır.

Virüslere bağlı bir enfeksiyon olduğundan antibiyotik kullanılmaz.Antibiyotikler  virusleri etkisiz hale getiremez.
En önemli nokta sıvı kaybının yerine konabilmesi için damardan serum takviyesi ve prebiotik kullanılmasıdır. Çünkü  kusma ve ishale bağlı sıvı kaybında  vücut suyunu, kandaki su, tuz, şeker oranı ciddi şekilde azalmakta  buda  vücut dengesini bozduğu için ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Eğer halsizlik, idrar sıklık ve idrarın miktarında azalma, gözküresinde çöküklük cilt elastikiyetinde azalma , dilde kuruluk gibi sıvı kaybı belirtileri varsa hastanın  hastaneye yatırılıp damardan hidrasyonu sağlanmalıdır.

Rotavirüs aşısı henüz aşı programına girmemiş olsa da koruyuculuğu %84 etkilidir.

Yaptırıp yaptırmamak tamamen sizlere kalmış.

Yapılan calışmalar sonucunda nadirende olsa aşı sonrası bulantı, kusma, burun akıntısı, öksürük,gibi yan etkiler görülebilir. Birkaç sene önce kullanılan bir rota virüs aşısında , azda olsa bağırsakların düğümlenerek tıkanmasına neden olan yan etkisi olduğu için  bu sebeple piyasadan kaldırıldı.

Rota Aşısının  ilk dozu yaşamın 3.  ayı dolmadan son dozu 6. aydan önce yapılmalıdır . Eger aşı yaptıracağınız dönemde çocuğunuzun ishal ve kusması var ise iyileştikden sonra yaptırmalısınız.

Aşıların içerisine  bakteri çoğalmasını önlemek için yani aşıyı korumak için konulan thiomersalin (civanın)  otizm yaptığını kanıtlayan hiç bir bilimsel araştırma yoktur.

Civa vücudumuza aşı ile girmese bile  tukettiğimiz besinlerde özellikle balıklarda , kimyasal ilaç ve gübrelerle yetişen tahıl ve baklagiller, yeşil sebzeler ve havadan da civa aldığımızı var sayarsak aşılardaki civa oranını fazlasıyla geçer.
Aşılar ile ilgili doktor dahi olmayan kişilerin aklınızı karıştırmasına izin vermeyin.  AŞI  Tıbbın en büyük başarılarındandır. Lütfen çocuklarınızın aşılarını yaptırın. Aşılar mikropların düşman askerleridir..  Dünyada  aşı ile birçok  hastalık, Su çiçeği, Hepatit, Kızamık, Çocuk Felci %98 oranında azalmış durumda. Hatta çiçek tamamen yok oldu demek yanlış olmaz.

Son yıllarda ülkemizde tamamen eradike edilen virüslerin özellikle Suriye’den gelen multecilerle yeniden çoğalması riski oluşmaması için SAĞLIK BAKANLIĞI sınırdaki binlerce Suriyeli  çocuğa  çocuk felci aşısı yaptırılmıştır.

Ülkemiz aşı takvimi olarak bir çok ülkeden iyi durumda.

Çocuklarınıza özellikle devletin karşıladığı aşıları mutlaka ve mutlaka yaptırın .
Sağlıklı günler diliyorum.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 
Uzm.Dr.Ali Fuat Serpen

instagram: uzm.dr.alifuatserpen

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Ali Fuat Serpen tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: