Uzman Psikolog Ferzan Renan’dan ebeveynlerin yaptığı hatalar ve çözümleri

Uzman Psikolog Ferzan Renan’dan ebeveynlerin yaptığı hatalar ve çözümleri

Bugün terimlerden uzak sohbet havasında yazmak istedim. Umarım anlayışla karşılarsınız beni. Çünkü öyle yazılar okuyorum ki; çok güzel yazılmış, güzel bilgilendirmeler içeriyor lakin bir uzman psikolog olarak ben dahi bazen anlamakta zorluk çekiyorum.
Gerçi bunda halkımızın da etkisi büyük,
“ Pahalı ise kalitelidir” veya
“Bir açıklamada ne kadar karmaşık terim varsa o kadar güzel bir açıklamadır” olarak düşünmekteyiz maalesef.
Teknolojinin gelişmesi ve eğitim seviyesinin yükselmesi ile ebeveynler çocuklarını doğru yetiştirmek uğruna çok büyük hatalar yapmaktadırlar. BANA GÖRE tabi ki.
İlk Hata:
[quads id=2]

Çocukta herhangi bir durgunluk veya aşırı hareketlilik gördükleri an hemen alıp uzmana getirmek oluyor.
Çünkü üniversite mezunu ebeveynlerimiz sorumluluk almaktan kaçınıyorlar.
“Ya çocuğum disleksi ise” veya “ hiperaktif ise” ne yaparım sonra soruları ile panikliyorlar.
Yanlış burada boy göstermeye başlıyor. Çok araştırmadan sırf ünvanına bakarak uzmanlara götürüyorlar canım yavrularımızı. İşinde çok da eğitimli olmayan bazı uzmanlar ise en kolayına kaçarak hemen ilaç tedavisine başlıyorlar.

Bizler uzmanların verdiği ilaçlarla büyümedik veya siz ebeveynler. Lütfen çocuğu uzmana götürmeden önce 2 ,3 ,hatta 4 kere düşünün. Sınıf öğretmeni ile veya rehberlik danışmanı ile fikir alışverişi yapın, kesinlikle götürmeye karar verdiyseniz götüreceğiniz uzmanı lütfen iyi araştırın.
Önceki yazılarımda değinmiştim PEDAGOG çocuk Psikoloğu değil çocuk eğitmenidir.
Veya her psikoloji mezunu çocuk psikoloğu değildir. Bunun için en azından yüksek lisans yapmış olması gerekmektedir çocuk psikolojisi üzerine.
Siz araştırmadan deneyimsiz uzmanlara gidince, onlarda bu okazyonları değerlendiriyorlar.
(Alın işte bende terim kullanmışım J Okazyon: kaçırılmayacak fırsat )
Uzmanların diplomalarını muhakkak görün, ve mümkünse gitmeden daha önce gitmiş insanlar ile iletişime geçerek fikir alın.
Bana sorarsanız uzmandan önce çocuğunuz ile aktiviteler yapın derim,
Parka gidin,
Spora yazdırın,
Çocuğunuzu eve kapatmayın.
Şimdi hemen birkaç soru geldi duyuyorum J
Bu soğukta çocuğu dışarıya mı çıkartayım?
Devir çok kötü nasıl dışarıda oynasın?
Biz de soğukta dışarıda oynadık, J
Bizim dönemimizde de devir kötüydü sadece iletişim bu kadar güçlü olmadığı için duymuyorduk herşeyi.
[quads id=3]
Bana göre ikinci yanlışta hazır süt ile beslemek çocuklarımızı.
Özellikle inek sütleri.
Peki soruyorum siz hiç keçi sütü içen inek veya inek sütü içen koyun gördünüz mü?
Bu hayvanların sütlerinin en büyük faydası kendi yavruları içindir, tıpkı anne sütünün çocuktan başka kimseye faydası olmadığı gibi.
Süt yerine çocuklarınıza doğal süt ile evde hazırlayacağınız süt ürünleri (yoğurt ,peynir gibi) ile daha sağlıklı bir beslenme hazırlayabilirsiniz.
Yıllarca bizi büyük yalanlar ile kandırdılar, garibim eski mahalle sütçülerine su karıştırıyorlar diye düşmanlaştırdılar ve hazır sütlere yönelttiler ki düşünün eskiden mahalle sütçümüzden aldığımız sütü hemen kaynatmaz isek kesilirdi, o emektar amcalarımız veya abilerimiz de günlük sağar ve hemen satarlardı aksi takdirde süt kesilirdi.
Şimdi hiç düşünüyor musunuz kocaman tırlar ile sabahtan başlayıp akşama kadar köy köy , mandıra mandıra  dolaşarak süt topluyor büyük firmalar ve ertesi gün işleme alıyorlar. Ama o sütler neden bozulmuyor , çünkü kimyasallar ile destekliyorlar. Yani daha toplama aşamasında tehlike başlıyor.
Artık siz karar verin hangisinin daha sağlıksız olduğunu su karıştırılmış süt mü,
Kimyasal karıştırılmış süt mü ?

Bana göre ailelerin bir diğer yanlışı da çocuklarının hata yapmalarına izin vermemeleri, onlar yerine doğruyu kendilerinin yapmaları.

[quads id=4]

Bırakın ödev yaparken yanlış yapsın, öğretmenin görevi ona doğrusunu anlayabileceği şekilde öğretmek,
Siz “ aman çocuğum rezil olmasın “ diye hatasını düzeltip okula gönderirseniz, öğretmen de anladığını düşünerek müdahale etmez. Sonra sınavdan başarısız not alınca öcü öğretmen diye okula akın ediyorsunuz? Evet maalesef kötü ve verimsiz öğretmenlerimiz de çok, bununla beraber hatayı önce kendimizde düzeltmeye başlamalıyız. Bu durum sadece ödevler ile sınırlı değil, hayat üzerine de aynı. Çocuklar deneyecek, hata yapacak, tekrar deneyecek, yine hata yapacak ve en son denemesinde doğrusunu bulacaktır. Bu doğruyu ve doğruya giden yolu ömrünün sonuna kadar unutmaz artık. Çünkü bilinçdışına yerleşmiştir bir kere.
Eğer her hatasını siz düzeltirseniz, sizin bu dünya dan göçmeniz ile birlikte çocuklarınız da rehbersiz ve çaresiz kalırlar, çocuklukta zorluklar ile mücadele etmeyi öğrenemedikleri için, başarısızlık yakalarını bırakmaz ve sürekli başkalarına muhtaç – özgüvensiz yaşarlar.
Özetle sizin şu an üzülmesine kıyamadığınız çocuklarınızın geleceklerine kıyıyorsunuz farkında değilsiniz.

Sevgiler
Ferzan RENAN
instagram.com/cocuk.gelisim.dunyasi
facebook.com/cocuk.gelisim.dunyasi
www.cocukgelisimdunyasi.com

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: