Çocuklarda görülen alerji / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya

Çocuklarda görülen alerji / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya

Normal kişilerin karşılaştığında sorun yaşamadığı maddelere alerjen, alerjik kişinin bunlara verdiği anormal cevaba ise ALERJİ diyoruz. Alerjik olmayan kişi, çayır ve ağaçların arasında rahatlıkla gezebilir, alerjik olan ve polen duyarlılığı olan kişi ise böyle ortamda hapşırma, burunda ve gözde akıntı, kaşıntı ve öksürüklerle alerjik bir kriz yaşayabilir.

Alerjen maddeler; ev tozu akarları, çayır, ağaç, ot polenleri, kedi-köpek tüyleri, küf sporları ve süt-yumurta-fındık vb.temas edilen herşey ve yenen tüm gıdalar olabilir.

Alerjik yapı Ana-Babadan geçer, kişi alerjenlere zamanla duyarlanıp yaşamının bazı dönemlerinde reaksiyon vermeye başlar. Bu şekilde alerjik hastalıklar astım, egzema, alerjik nezle, besin ve ilaç alerjileri çıkar.

Bebekler, besinlerle anne karnından itibaren göbek bağı ile temastadır. Bu nedenle örneğin inek sütü ve yumurtaya daha ilk aylarda duyarlanıp 2-3 aylıktan itibaren alerjik bir hastalık olan egzema (atopik dermatit) geliştirebilirler. Egzeması olan bir bebek besine olan hassasiyetini zaman içinde kaybeder. Bu şekilde egzeması rahatlarken çevresindeki yeni alerjenler, örneğin, toz ve polenlere duyarlılık geliştirip takiben alerjik nezle ve astım geliştirebilir.

Alerjik hastalıklarda artış nedenleri;

-Halı kaplı, havalandırması yetersiz evlerde yaşanması,
-Televizyon karşısında hareketsizlik
-Yaygın antibiyotik kullanılması ve aşılarla bazı hastalıkların azalması,
-Yanlış beslenme(fast food) ve obezite,
-Dışarıda daha az zaman geçirme D vitamini azlığı,

Kırsalda çiftlik yaşamlarında bu artış yoktur

Bugün her üç çocuktan birinin alerjiktir. Alerjik hastalıklar arasında 1.sırada astım vardır.. Astım, çocukluk dönemi kronik hastalıkları ve acile başvuruşlarda da ilk sıradadır. Ülkemizdeki sıklığı %10 civarındadır.

Alerjik çocuğu nasıl anlıyoruz?

Eğer çocuk 2-3 aylıkken yanaklarında egzema oluşmuşsa, biz bu çocuğun %50 besin ilişkili bir alerjik hastalığı olduğunu biliyoruz.

Allerjik Hastalık tan korunmada yapılacaklar neler?

-İyi havalanan, halı kaplı olmayan, kolay temizlenebilen bir evde yaşamak,
-Dengeli ve sağlıklı beslenme,
-Gereksiz antibiyotik kullanmama,
-Güneşten ve temiz hava
-Hareket, sigara ve kirli havadan uzak durmak.

Deniz Kaya
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı
instagram: doktor_deniz_kaya

wwww.marifetlikadinlar.net için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Deniz Kaya tarafından hazırlanmıştır. marifetlikadinlar.net KAYNAK gösterilmeden kullanılamaz…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
error: